Κάδος Ανατύπωσης

Ανάλεκτα του Διαδικτύου

 • «Ανάθεμα σε ξενιτιά εσέ και το καλό σου, μου πήρες το παιδάκι μου και το ‘κανες δικό σου»

 • « OΙΑ ΗΩ Ω ΥΙΕ ΑΕΙ ΕΙ »

 • «Ηττάται αυτός που πολεμάει, όχι αυτός που χαζεύει τον πολεμιστή»

 • Σημαία άγνωστου καπετάνιου την εποχή της Τουρκοκρατίας συμβολίζει την σκλαβωμένη Ελλάδα που αγωνίζεται να ελευθερωθεί!

 • «Μάνα μου Ελλάς»

 • Ειδήσεις στην Αρχαία Ελληνική γλώσσα

 • Κάνε κλικ σε μια ημερομηνία για να δεις τις αναρτήσεις της ημέρας εκείνης

  Αύγουστος 2016
  Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
  « Ιολ.   Σεπτ. »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • Παρακαλώ όχι greeklish

  Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε τα greeklish μην αγχώνεστε τα σχόλιά σας θα τα μετατρέπουμε εμείς σε Ελληνικά

 • Οι άνθρωποι δημιουργήθηκαν για να αγαπηθούν. Τα πράγματα δημιουργήθηκαν για να χρησιμοποιηθούν. Ο λόγος που ο κόσμος είναι μέσα σε ένα χάος, είναι γιατί τα πράγματα έχουν αγαπηθεί και οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιηθεί!

 • Τελευταία γίνεται ένας μεγάλος ντόρος σχετικά με τα "ελληνικά προϊόντα" και τα barcodes που έχουν στις συσκευασίες τους, των οποίων barcode αρχίζουν (υποτίθεται) με 520 ή 521. "Λάθος μεγάλο!!!!" ... Κάνε κλικ στην παραπάνω εικόνα για πλήρη ενημέρωση

Καταρρέει το καρτέλ των εργολάβων στην Υγεία

Posted by Συλλέκτης Αναλέκτων στο 11/08/2016

Καλυβιώτου Μαρία

Εργολαβικοί εργαζόμενοι στην καθαριότητα, τη σίτιση και τη φύλαξη λένε «αντίο» στους εργολάβους και επιλέγουν τον δρόμο των ατομικών συμβάσεων εργασίας με τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα

Μεγαλώνει η λίστα των δημοσίων νοσοκομείων που δείχνουν την πόρτα της εξόδου στις ιδιωτικές εργολαβικές εταιρείες, η συνεργασία με τις οποίες έχει αποδειχθεί τοξική τόσο για τους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων, όσο και για τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Εργολαβικοί εργαζόμενοι στην καθαριότητα, τη σίτιση και τη φύλαξη λένε «αντίο» στους εργολάβους και επιλέγουν τον δρόμο των ατομικών συμβάσεων εργασίας με τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, αποκτώντας δικαίωμα σε ρεπό, αργίες, άδειες και βλέπουν το μηνιαίο τους εισόδημα -τουλάχιστον- να διπλασιάζεται.

Τρίκαλα. Παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν στο Γ.Ν. Τρικάλων, όπου εν μία νυκτί συνελήφθησαν η διευθύντρια και ο υποδιευθυντής του ιδρύματος, επειδή έλυσαν τη «σιωπηρή» σύμβαση με τον εργολάβο, η διοίκηση προχώρησε κανονικά στη σύναψη των ατομικών συμβάσεων με 39 εργαζόμενες στην καθαριότητα. Όπως εξήγησε ο διοικητής του νοσοκομείου Δημήτρης Παρθένης, μιλώντας στην «Α», το κόστος καθαρισμού έφτανε τα 650.000 ευρώ. «Με τις ατομικές συμβάσεις εξοικονομούμε 200.000 ευρώ τον χρόνο, πόρους με τους οποίους μπορούμε να καλύψουμε ανάγκες του ιδρύματος όπως φάρμακα, υγειονομικό υλικό κ.λπ.», σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι μετρούσαν τρεις μήνες απλήρωτοι από τον εργολάβο. Ο μισθός τους έφτανε τα 300-350 ευρώ και με τις ατομικές συμβάσεις θα λαμβάνουν τον μισθό που προβλέπεται για τον κατώτερο δημόσιο υπάλληλο υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δηλαδή περίπου 780 ευρώ».

Καλαμάτα. Από τα πρώτα νοσοκομεία που αξιοποίησαν τον αντίστοιχο νόμο του παράλληλου προγράμματος της κυβέρνησης ήταν το νοσοκομείο Καλαμάτας, που «έκοψε» τον εργολάβο και ανέθεσε την καθαριότητα, τη φύλαξη και την εστίαση απευθείας σε εργαζόμενους με συμβάσεις μίσθωσης έργου. Οι μισθοί των εργαζόμενων διπλασιάστηκαν και το νοσοκομείο υπολογίζεται ότι θα εξοικονομεί περίπου 250.000 ευρώ ετησίως. Ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Μπέζος είχε δηλώσει ότι το Δ.Σ. δέχθηκε πόλεμο από συμφέροντα που θίγονται, επέμεινε ωστόσο ότι «η διοίκηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει και συνεχίζει την προσπάθεια να αξιοποιεί και το τελευταίο ευρώ για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και το κοινωνικό όφελος».

Καβάλα. Κόκκινη κάρτα έδωσε χθες στην εργολαβική εταιρεία και το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας και 75 εργαζόμενοι στην καθαριότητα δουλεύουν ήδη με ατομικές συμβάσεις εργασίας. «Μέσα στον Αύγουστο προχωράμε σε αντίστοιχες συμβάσεις και στους τομείς της φύλαξης και της σίτισης», δήλωσε μιλώντας στην «Α» ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος Τάσος Καρασαβόγλου. Και στο νοσοκομείο Καβάλας, οι εργολαβικοί εργαζόμενοι παρέμεναν απλήρωτοι για τρεις μήνες, είχαν να λάβουν επιδόματα πάρα πολλούς μήνες και με τις νέες συμβάσεις αποκτούν «διπλάσιο μισθό, ρεπό αργίες, άδειες και κυρίως θα λειτουργούν σε συνθήκες δημοκρατίας και ασφάλειας», σημείωσε. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι ελάμβαναν περίπου 300 ευρώ τον μήνα και τώρα θα λαμβάνουν περί τα 650 για πενθήμερη και εξάωρη εργασία.

Και στην Καβάλα, ο εργολάβος έχει προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο Θράκης, που εξέδωσε προσωρινή διαταγή, με την οποία δεν επιτρέπει την υπογραφή ατομικών συμβάσεων των εργαζόμενων με το Νοσοκομείο, αναμένοντας την απόφαση του ΣτΕ. Η διοίκηση του Νοσοκομείου ζήτησε την άρση αυτής της απόφασης και το αίτημα έγινε δεκτό. «Θα προχωρούσαμε ούτως ή άλλως, ήμασταν αποφασισμένοι, είχαμε την απόλυτη κάλυψη του υπουργείου και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό», υπογραμμίζει ο Τ. Καρασαβόγλου και προσθέτει: «Λειτουργήσαμε πολιτικά και καλώς πράξαμε. Το σύστημα της κατασπατάλησης πόρων και διαπλοκής στα νοσοκομεία αρχίζει και συμμαζεύεται, τα πράγματα αλλάζουν».

Καρπενήσι. Και στο νοσοκομείο Καρπενησίου έχουν υπογραφεί ατομικές συμβάσεις έργου από την πρώτη μέρα του Ιουλίου, με τις εργαζόμενες στην καθαριότητα, και αμέσως άρχισαν να υπογράφονται και τα εντάλματα πληρωμής τους από τον επίτροπο του ελεγκτικού συνεδρίου.

Πάτρα. Εκτός νοσοκομείου βρέθηκε ο εργολάβος και στον «Άγ. Ανδρέα» της Πάτρας, αρχής γενομένης από τον τομέα της καθαριότητας και με στόχο να ακολουθήσει η φύλαξη και η τροφοδοσία. Με ατομικές συμβάσεις εργάζονται 40 υπάλληλοι καθαριότητας, που αποτίναξαν τα δεσμά του εργολάβου.

Η παύση των ληστρικών συμβάσεων με τα ιδιωτικά εργολαβικά συνεργεία είναι μια κίνηση που αγκαλιάζεται πρώτα απ’ όλα από τους ίδιους τους εργαζόμενους, αλλά και από διοικήσεις νοσοκομείων που βαθμιαία αξιοποιούν τη δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος. Την ίδια στιγμή, σωματεία και ομοσπονδίες εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, όπως η ΠΟΕΔΗΝ, υπογραμμίζουν την ανάγκη να φύγουν οι εργολάβοι από τα ιδρύματα, αλλά ασκούν σκληρή κριτική στην επιλογή σύναψης ατομικών συμβάσεων εργασίας. Ζητούν την επανασύσταση των οργανικών θέσεων και μόνιμη, σταθερή εργασία για τους εργαζόμενους, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Ανατύπωση από:  http://www.avgi.gr/article/10840/7342085/katarreei-to-kartel-ton-ergolabon-sten-ygeia

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s