Κάδος Ανατύπωσης

Ανάλεκτα του Διαδικτύου

  • «Ανάθεμα σε ξενιτιά εσέ και το καλό σου, μου πήρες το παιδάκι μου και το ‘κανες δικό σου»

  • « OΙΑ ΗΩ Ω ΥΙΕ ΑΕΙ ΕΙ »

  • «Ηττάται αυτός που πολεμάει, όχι αυτός που χαζεύει τον πολεμιστή»

  • Σημαία άγνωστου καπετάνιου την εποχή της Τουρκοκρατίας συμβολίζει την σκλαβωμένη Ελλάδα που αγωνίζεται να ελευθερωθεί!

  • «Μάνα μου Ελλάς»

  • Ειδήσεις στην Αρχαία Ελληνική γλώσσα

  • Κάνε κλικ σε μια ημερομηνία για να δεις τις αναρτήσεις της ημέρας εκείνης

    Οκτώβριος 2015
    Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
    « Σεπτ.   Νοέ. »
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
  • Παρακαλώ όχι greeklish

    Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε τα greeklish μην αγχώνεστε τα σχόλιά σας θα τα μετατρέπουμε εμείς σε Ελληνικά

  • Οι άνθρωποι δημιουργήθηκαν για να αγαπηθούν. Τα πράγματα δημιουργήθηκαν για να χρησιμοποιηθούν. Ο λόγος που ο κόσμος είναι μέσα σε ένα χάος, είναι γιατί τα πράγματα έχουν αγαπηθεί και οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιηθεί!

  • Τελευταία γίνεται ένας μεγάλος ντόρος σχετικά με τα "ελληνικά προϊόντα" και τα barcodes που έχουν στις συσκευασίες τους, των οποίων barcode αρχίζουν (υποτίθεται) με 520 ή 521. "Λάθος μεγάλο!!!!" ... Κάνε κλικ στην παραπάνω εικόνα για πλήρη ενημέρωση

Όλη η αλήθεια για το κολλαγόνο

Posted by Συλλέκτης Αναλέκτων στο 03/10/2015

_TMU2574

Όλο και μεγαλύτερη δημοτικότητα φαίνεται να αποκτούν τα συμπληρώματα κολλαγόνου. Πολλοί έχουν σπεύσει στην αγορά τους πιστεύοντας αυτά που υπόσχονται οι ακριβοπληρωμένες διαφημίσεις.

Τι είναι όμως το κολλαγόνο;

Το κολλαγόνο είναι μία πρωτεΐνη η οποία βρίσκεται σε αφθονία στο σώμα μας. Είναι μέρος του συνδετικού ιστού, του ιστού δηλαδή που συγκρατεί τα όργανα και τα κύτταρα. Είναι ο «αρμός» που ενώνει τα δομικά υλικά του σώματός μας. Βρίσκεται σε διάφορες μορφές από τα οστά μέχρι το δέρμα: στους τένοντες, στις αρθρώσεις, στα αιμοφόρα αγγεία μας, στο δέρμα κ.τ.λ. ενώ συνολικά αντιστοιχεί περίπου στο 30% του σωματικού μας βάρους.

Πώς γίνεται η παραγωγή κολλαγόνου στο σώμα; Βοηθά το συμπλήρωμα κολλαγόνου;

Το κολλαγόνο παράγεται στο σώμα μας όπως οι περισσότερες πρωτεΐνες. Όλες οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα. Μέσω της διατροφής παραλαμβάνουμε τα απαραίτητα «τουβλάκια», τα αμινοξέα, για να «χτίσουμε» το τελικό προϊόν που είναι οι πρωτεΐνες και στη συγκεκριμένη περίπτωση, το κολλαγόνο.

Όλα τα μικροστοιχεία που λαμβάνουμε μέσω της τροφής (λίπη, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες), πέπτονται. Τι σημαίνει αυτό: διασπώνται σε μικρότερα τμήματα, στις δομικές τους μονάδες, μέσα από διάφορες διαδικασίες της πέψης, απορροφώνται από τα κύτταρα και επαναδιατάσσονται σε μορφές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Κατ’ αυτό τον τρόπο λειτουργεί και το συμπλήρωμα πόσιμου κολλαγόνου.

Κατά τη λήψη του, πέπτεται, διασπάται δηλαδή σε αμινοξέα και στη συνέχεια, όταν ο οργανισμός χρειαστεί κολλαγόνο, το παράγει μόνος του. Εν ολίγοις, το σιροπάκι που πίνει κανείς δεν πηγαίνει σαν φάρμακο, κατευθείαν στις αρθρώσεις, στο δέρμα και στα μαλλιά και μας κάνει σε χρόνο dt πανέμορφους και δυνατούς. Δεν είναι παρά μία επιπρόσθετη πηγή πρωτεΐνης.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι κακό, άρα τι κάνει τα συμπληρώματα κολλαγόνου τόσο αμφιλεγόμενα;

  • Αρχικά υπάρχει μόνο ένας τύπος κολλαγόνου που απορροφάται και αυτός είναι το υδρολυμένο κολλαγόνο. Αν το πόσιμο κολλαγόνο δεν είναι αυτού του τύπου, τότε καταστρέφεται κατά την πέψη, παίρνοντας μαζί του τα λεφτά σας μέχρι την τουαλέτα.
  • Οι επιστημονικές έρευνες που αφορούν το θέμα είναι αρκετά διφορούμενες. Μία έρευνα που έδειξε αποτελέσματα κατά της αντιγήρανσης διήρκησε μόλις 60 (!) ημέρες. Μπορεί να μη φέρω την ιδιότητα του δερματολόγου αλλά μπορώ με την κοινή λογική να αντιληφθώ πως δεν μπορεί κανείς να μετρά στην έρευνά του την παράμετρο «εμφάνιση ρυτίδων» μέσα σε 60 ημέρες! Αυτή η έρευνα επίσης χρηματοδοτήθηκε από κάποια εταιρία παραγωγής ενός ανάλογου σκευάσματος.

Άλλες έρευνες, ανεξάρτητων φορέων, δεν παρουσίασαν αποτελέσματα με ουσιαστική σημαντικότητα ενώ κάποιες εξ αυτών μαζί με τη συμπλήρωση κολλαγόνου, πρόσθεσαν και τη σωματική άσκηση στα αντικείμενά τους, παρουσιάζοντας μια κάποια ενδυνάμωση της μυϊκής μάζας. Αυτό φυσικά δεν είναι παράλογο, εφόσον η αυξημένη πρωτεΐνη βοηθά στην προαγωγή της ανάπτυξης της μάζας κατά την άσκηση.

Τέλος, υπάρχουν κάποιες έρευνες που έδειξαν βελτίωση της οστικής μάζας και της ολικής κατάστασης των αρθρώσεων σε άτομα τρίτης ηλικίας, κατόπιν χορήγησης συμπληρώματος κολλαγόνου και ασβεστίου.

  • Οι υποσχέσεις των διαφημίσεων είναι συχνά υπερβολικές και λίγο εξωπραγματικές. Σύμφωνα με διάφορες διαφημίσεις, το πόσιμο κολλαγόνο όχι μόνο βοηθά στην καλύτερη λειτουργία των αρθρώσεων και των οστών, στην καλύτερη εμφάνιση του δέρματος και την αντιγήρανση αλλά:
    • Εξαφανίζει την κυτταρίτιδα
    • Αδυνατίζει, αυξάνοντας το μεταβολικό ρυθμό
    • Θεραπεύει δερματικές παθήσεις όπως η ακμή ή ακόμα και αυτοάνοσα (!) όπως η ψωρίαση
    • Λευκαίνει το δέρμα

Άρα, σύμφωνα με τις διαφημίσεις είναι ένα φυσικό υπερφάρμακο που σας επαναφέρει 20 χρόνια πίσω και σας θεραπεύει θαυματουργά από ό,τι σας βασανίζει. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν υφίσταται.

  • Υπήρξε το σκάνδαλο με το… σιρόπι γλυκόζης που χρυσοπουλιόταν μέσω τηλεμάρκετινγκ. Πριν λίγους μήνες καταδικάστηκε η Ιωάννα Βάη, η τηλεπαρουσιάστρια που πουλούσε κυριολεκτικά ζαχαρόνερο σε μπουκάλια κολλαγόνου, υποσχόμενη θαύματα κατά της αντιγήρανσης. Κρίθηκε ένοχη από το Β’ Αυτόφωρο Τριμελές και καταδικάστηκε σε τετραετή φυλάκιση. Η «διατροφολόγος των επωνύμων» που παρίστανε τη γιατρό στην ίδια εκπομπή, καταδικάστηκε επίσης. (Δείτε το ανάλογο ρεπορτάζ εδώ)

Προσωπικά, έχω δει να πωλούνται μπουκάλια που –δήθεν- περιέχουν συμπληρώματα κολλαγόνου από το οπωροπωλείο της γειτονιάς μου μέχρι και σε πάγκο της λαϊκής αγοράς. Χωρίς απτά στοιχεία, επιτρέψτε μου να αμφιβάλλω για την ποιότητα αυτών των συμπληρωμάτων, συχνά αγνώστου εταιρίας ή προέλευσης. Αδυνατώ να αντιληφθώ πως κάποιος μπορεί αψήφιστα να πληρώσει ένα υπέρογκο ποσό για να αγοράσει ένα μπουκάλι μερικών ml, για το οποίο δεν είναι καν σίγουρος για το τι περιέχει.

  • Μιας και αναφερθήκαμε στην τιμή, ας έρθουμε λίγο σε αυτό. Ένα μπουκάλι του λίτρου ή ακόμα και των 500 ml πωλούνται σε τιμές των 40-60 €. Να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι μιλάμε για μία ουσία η οποία με μία ισορροπημένη διατροφή παράγεται στο σώμα σε αφθονία και εκτός αυτού, δεν είναι παρά μία πρωτεΐνη. Αξίζει λοιπόν να πληρώνει κανείς τόσα λεφτά για λίγη παραπάνω πρωτεΐνη στη διατροφή του;

Τι να κάνουμε για να αυξήσουμε φυσικά την παραγωγή κολλαγόνου στον οργανισμό μας;

  • Η αύξηση της προσλαμβανόμενης πρωτεΐνης (αν αυτή ήταν προηγουμένως ανεπαρκής) μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό σας τα απαραίτητα αμινοξέα για την σύνθεση κολλαγόνου στο σώμα. Καλές πηγές πρωτεΐνης είναι το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το μοσχαρίσιο φιλέτο, το γιαούρτι, τα αυγά, τα όσπρια και τα λιπαρά ψάρια όπως ο τόνος, ο σολομός και οι σαρδέλες. Τα τελευταία προσφέρουν επίσης και ω-3 λιπαρά οξέα που συμβάλλουν στην καλή διατήρηση του δέρματος.
  • Το σκόρδο και τα αυγά περιέχουν θείο. Το θείο είναι σημαντικό για την παραγωγή κολλαγόνου.
  • Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο (ειδικά μετά το μαγείρεμα). Το λυκοπένιο ως αντιοξειδωτικό παρεμβαίνει στη διαδικασία κατά την οποία ένα ένζυμο που λέγεται κολλαγενάση καταστρέφει το κολλαγόνο των ιστών.
  • Η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή του κολλαγόνου. Τα λαχανικά και τα φρούτα είναι άριστες πηγές βιταμίνης C. Τροφές που περιέχουν βιταμίνη C περιλαμβάνουν τις πιπεριές (γλυκές), τα εσπεριδοειδή, τα αχλάδια, το λάχανο, το ακτινίδιο, το μπρόκολο, τα μαύρα φραγκοστάφυλα, τις φράουλες και το κουνουπίδι.
  • Η γενιστεΐνη που βρίσκεται στη σόγια και τα προϊόντα της, βοηθά στην παρεμπόδιση των ενζύμων που βλάπτουν το δέρμα και μπορεί να μειώσει την αποδόμηση του κολλαγόνου των αρθρώσεων.

Πηγές:

  1. Denise Zdzieblik, Steffen Oesser, Manfred W. Baumstark, Albert Gollhofer and Daniel König, Collagen peptide supplementation in combination with resistance training improves body composition and increases muscle strength in elderly sarcopenic men: a randomised controlled trial, Human and Clinical Nutrition, 2014
  2. Proksch E, Segger D, Degwert J. Schunck M, Zague V, Oesser S, Oral Supplementation of Specific Collagen Peptides Has Beneficial Effects on Human Skin Physiology: A Double-Blind, Placebo-Controlled Study, Skin Pharmacol Physiol 2014;27:47-55
  3. Marcus Elam, Sarah Johnson, Shirin Hooshmand, Rafaela Feresin, Jennifer Gu, Bahram Arjmandi, The Effects Of A Calcium-Collagen Chelate Dietary Supplement on Molecules Regulating Osteoclastogenesis In Osteopenic Postmenopausal Women, The FASEB Journal, April 2015
  4. Mackinnon ES, Rao AV, Josse RG, Rao LG., Supplementation with the antioxidant lycopene significantly decreases oxidative stress parameters and the bone resorption marker N-telopeptide of type I collagen in postmenopausal women., Osteoporos Int., April 2011
  5. Ramos JE, Al-Nakkash L, Peterson A, Gump BS, Janjulia T, Moore MS, Broderick TL, Carroll CC., The soy isoflavone genistein inhibits the reduction in Achilles tendon collagen content induced by ovariectomy in rats., Scand J Med Sci Sports., October, 2012

Ανατύπωση από:  https://dfordiet.wordpress.com/2015/09/25/%CF%8C%CE%BB%CE%B7-%CE%B7-%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CF%8C%CE%BD%CE%BF/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: