Κάδος Ανατύπωσης

Ανάλεκτα του Διαδικτύου

 • «Ανάθεμα σε ξενιτιά εσέ και το καλό σου, μου πήρες το παιδάκι μου και το ‘κανες δικό σου»

 • « OΙΑ ΗΩ Ω ΥΙΕ ΑΕΙ ΕΙ »

 • «Ηττάται αυτός που πολεμάει, όχι αυτός που χαζεύει τον πολεμιστή»

 • Σημαία άγνωστου καπετάνιου την εποχή της Τουρκοκρατίας συμβολίζει την σκλαβωμένη Ελλάδα που αγωνίζεται να ελευθερωθεί!

 • «Μάνα μου Ελλάς»

 • Ειδήσεις στην Αρχαία Ελληνική γλώσσα

 • Κάνε κλικ σε μια ημερομηνία για να δεις τις αναρτήσεις της ημέρας εκείνης

  Σεπτεμβρίου 2015
  Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  27282930  
 • Παρακαλώ όχι greeklish

  Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε τα greeklish μην αγχώνεστε τα σχόλιά σας θα τα μετατρέπουμε εμείς σε Ελληνικά

 • Οι άνθρωποι δημιουργήθηκαν για να αγαπηθούν. Τα πράγματα δημιουργήθηκαν για να χρησιμοποιηθούν. Ο λόγος που ο κόσμος είναι μέσα σε ένα χάος, είναι γιατί τα πράγματα έχουν αγαπηθεί και οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιηθεί!

 • Τελευταία γίνεται ένας μεγάλος ντόρος σχετικά με τα "ελληνικά προϊόντα" και τα barcodes που έχουν στις συσκευασίες τους, των οποίων barcode αρχίζουν (υποτίθεται) με 520 ή 521. "Λάθος μεγάλο!!!!" ... Κάνε κλικ στην παραπάνω εικόνα για πλήρη ενημέρωση

Η σκοτεινή ύλη μπορεί να προκαλέσει καρκίνο;

Posted by Συλλέκτης Αναλέκτων στο 29/09/2015

dark

www.nytimes.com

Είναι επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία οι συγκρούσεις των σωματιδίων σκοτεινής ύλης με το ανθρώπινο σώμα;

Αυτό το ερώτημα ερευνήθηκε και απαντήθηκε αρνητικά στην εργασία των Freese και Savage  (διαβάστε σχετικά: Πως επιδρά η σκοτεινή ύλη στο ανθρώπινο σώμα). Το καθησυχαστικό συμπέρασμα στηρίζεται (α) στο ότι τα σωματίδια της σκοτεινής ύλης μεταφέρουν πολύ λιγότερη ενέργεια στις συγκρούσεις τους (∼ 10 keV) σε σχέση με τις κοσμικές ακτίνες μιονίων (∼ 10 – 100 MeV) και (β) στο ότι οι ροές των σωματιδίων σκοτεινής ύλης είναι μικρές. Έτσι, η έκθεση στην «ακτινοβολία» της σκοτεινής ύλης είναι αμελητέα σε σχέση με άλλες φυσικές πηγές ακτινοβολίας και ακίνδυνη για το ανθρώπινο σώμα.

Όμως η προαναφερθείσα εργασία υποθέτει ως υποψήφια σωματίδια σκοτεινής ύλης τα Ασθενώς Αλληλεπιδρώντα Σωματίδια με Μάζα (Weakly Interacting Massive Particles – WIMPs). Στην περίπτωση των WIMPs η σκοτεινή ύλη είναι ακίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία. Όμως υπάρχουν κι άλλα μοντέλα για την σκοτεινή ύλη όπου τα σωματίδια που την αποτελούν μεταφέρουν μεγαλύτερη ενέργεια στις συγκρούσεις τους, όπως το μοντέλο της κατοπτρικής σκοτεινής ύλης.

Διαβάστε σχετικά: Κατοπτρική ύλη – Ουσιαστικό νόημα ή ουτοπία

Τα κατοπτρικά φορτισμένα σωματίδια, σε αντίθεση με τα ηλεκτρικά ουδέτερα WIMPs, αλληλεπιδρούν με τους απλούς πυρήνες μέσω της γνωστής σκέδασης Rutherford. Έτσι, οι ρυθμοί αντίδρασης για τις αλληλεπιδράσεις της σκοτεινής ύλης με το ανθρώπινο σώμα πρέπει να υπολογιστούν ξανά για την περίπτωση της κατοπτρικής σκοτεινής ύλης. Οι ερευνητές Olga Chashchina και Zurab Silagadze στην εργασία τους με τίτλο: «Dark matter as a cancer hazard» επιχειρούν να δείξουν ότι η ακτινοβολία του ανθρώπινου σώματος από την κατοπτρική σκοτεινή ύλη περιέχει κινδύνους, που δεν υπάρχουν στην περίπτωση των μοντέλων σκοτεινής ύλης με σωματίδια τύπου WIMPs.

Αν και η μικροφυσική στον κατοπτρικό κόσμο είναι ίδια με τον δικό μας, η μακρο-εξέλιξή του στα στάδια κλειδιά, όπως η βαρυογένεση, πυρηνοσύνθεση, επανασύνδεση μπορεί να προχωρήσει με διαφορετικές συνθήκες. Παρόλα αυτά ο κατοπτρικός κόσμος που προκύπτει μοιάζει πολύ με τον δικό μας, όσον αφορά την ύπαρξη των διαφόρων γνωστών αστρονομικών αντικειμένων. Δηλαδή, αστεροειδείς ή κομήτες μικρού μεγέθους από κατοπτρική ύλη μπορεί να υπάρχουν στο διάστημα και οι συγκρούσεις τους με τη Γη μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφικά γεγονότα. Ευτυχώς, φαίνεται ότι το διάστημα στο οποίο κινείται η Γη δεν περιέχει τέτοια αντικείμενα, αν και ο αριθμός μικρών σωματιδίων σκόνης από κατοπτρική ύλη θα μπορούσε να είναι αρκετά μεγάλος, καθώς δημιουργούνται από συγκρούσεις μεταξύ κατοπτρικών σωμάτων ή με σώματα από συνηθισμένη ύλη. Οι συγκρούσεις σκόνης κατοπτρικών σωματιδίων (κατοπτρικών μικρο-μετεωριτών) με τη Γη, μελετήθηκαν στην εργασία των R. Foot και S. Mitra: Have mirror micrometeorites been detected?.

Σύμφωνα με τους ερευνητές Olga Chashchina και Zurab Silagadze, οι κατοπτρικοί μικρο-μετεωρίτες συνιστούν ένα νέο τύπο αντικειμένων επικίνδυνων για την υγεία, κάτι που δεν συμβαίνει με τα μοντέλα σκοτεινής ύλης τύπου WIMP.

Μελετώντας στην εργασία τους τον τρόπο με τον οποίο χάνουν ενέργεια τα αντικείμενα αυτά καθώς διεισδύουν στη συνηθισμένη ύλη κατέληξαν σε δυο ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Το πρώτο δείχνει ότι οι κατοπτρικοί μικρομετεωρίτες φτάνουν στην επιφάνεια της Γης χωρίς να χάνουν την ταχύτητά τους στην ατμόσφαιρα, για ένα φάσμα ταχυτήτων από 11 έως 70 km/s. Το δεύτερο συμπέρασμα που προκύπτει από τους υπολογισμούς δείχνει ότι όταν οι κατοπτρικοί μικρομετεωρίτες διασχίζουν το ανθρώπινο σώμα αποθέτουν μεγαλύτερη ενέργεια από τις κοσμικές ακτίνες μιονίων.

Η μεταφορά ενέργειας από τα κατοπτρικά σωματίδια σκοτεινής ύλης στο ανθρώπινο σώμα διαχέεται ως δονήσεις και αναδιατάξεις των βιολογικών μορίων-στόχων. Έτσι μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι κατοπτρικοί μικρομετεωρίτες, όταν αλληλεπιδρούν με τα μόρια του DNA, μπορούν να οδηγήσουν σε πολλαπλές ταυτόχρονες μεταλλάξεις. Για παράδειγμα, υπάρχουν αποδείξεις ότι μεμονωμένα κακοήθη καρκινικά κύτταρα σε ανθρώπινους όγκους περιέχουν χιλιάδες τυχαίων μεταλλάξεων και οι κανονικοί ρυθμοί μετάλλαξης είναι ανεπαρκείς για να εξηγήσουν αυτές τις πολλαπλές μεταλλάξεις των ανθρώπινων καρκίνων. H συσσώρευση μεταλλάξεων κατά την διάρκεια τη εξέλιξης του όγκου πιθανώς να παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση της ανάπτυξης του καρκίνου.

Έτσι οι κατοπτρικοί μικρο-μετεωρίτες,  σκοτεινή ύλη για κάποια θεωρτηικά μοντέλα, θα μπορούσαν να θεωρηθούν πολύ πιο επικίνδυνες καρκινογόνες ουσίες σε σχέση με άλλες φυσικές πηγές ακτινοβολίας. Μπρρρ….

Ευτυχώς, όλα τα παραπάνω είναι θεωρητικοί υπολογισμοοί πάνω σε υποθέσεις, οπότε προς το παρόν δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας.

Πηγή: http://arxiv.org/abs/1509.05139

(νεώτερη ενημέρωση 23-9-2015)
Διαβάστε περισσότερα:
1. Sabine Hossenfelder: «Can dark matter cause cancer?«,
2. MIT Technology Review, «Could Dark Matter Cause Cancer?«

Ανατύπωση από:  physicsgg.me

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s