Κάδος Ανατύπωσης

Ανάλεκτα του Διαδικτύου

 • «Ανάθεμα σε ξενιτιά εσέ και το καλό σου, μου πήρες το παιδάκι μου και το ‘κανες δικό σου»

 • « OΙΑ ΗΩ Ω ΥΙΕ ΑΕΙ ΕΙ »

 • «Ηττάται αυτός που πολεμάει, όχι αυτός που χαζεύει τον πολεμιστή»

 • Σημαία άγνωστου καπετάνιου την εποχή της Τουρκοκρατίας συμβολίζει την σκλαβωμένη Ελλάδα που αγωνίζεται να ελευθερωθεί!

 • «Μάνα μου Ελλάς»

 • Ειδήσεις στην Αρχαία Ελληνική γλώσσα

 • Κάνε κλικ σε μια ημερομηνία για να δεις τις αναρτήσεις της ημέρας εκείνης

  Ιανουαρίου 2015
  Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031
 • Παρακαλώ όχι greeklish

  Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε τα greeklish μην αγχώνεστε τα σχόλιά σας θα τα μετατρέπουμε εμείς σε Ελληνικά

 • Οι άνθρωποι δημιουργήθηκαν για να αγαπηθούν. Τα πράγματα δημιουργήθηκαν για να χρησιμοποιηθούν. Ο λόγος που ο κόσμος είναι μέσα σε ένα χάος, είναι γιατί τα πράγματα έχουν αγαπηθεί και οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιηθεί!

 • Τελευταία γίνεται ένας μεγάλος ντόρος σχετικά με τα "ελληνικά προϊόντα" και τα barcodes που έχουν στις συσκευασίες τους, των οποίων barcode αρχίζουν (υποτίθεται) με 520 ή 521. "Λάθος μεγάλο!!!!" ... Κάνε κλικ στην παραπάνω εικόνα για πλήρη ενημέρωση

H CIA και τα Τέρατα του Κράτους του Ισλάμ

Posted by Συλλέκτης Αναλέκτων στο 15/01/2015

ΜΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΠΡΕΖΙΝΣΚΙ

Η Δέσποινα Ορφανάκη στις 14 Οκτωβρίου του 2001 στον Ριζοσπάστη αναδημοσίευσε μια πολύ ενδιαφέρουσα όσο και αποκαλυπτική (για το ρόλο της CIA) συνέντευξη του πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τζίμι Κάρτερ, Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι-photo, σε συντάκτη του γαλλικού περιοδικού «Νουβέλ Ομπσερβατέρ» το Γενάρη του 1998.

«Τι είναι πιο σημαντικό στην παγκόσμια Ιστορία; Οι Ταλιμπάν ή η κατάρρευση της σοβιετικής αυτοκρατορίας; Μερικοί υποκινούμενοι μουσουλμάνοι ή η απελευθέρωση της Κεντρικής Ευρώπης και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου»;

Αυτή τη ρητορική ερώτηση δεν την έκανε κάποιος τυχαίος άνθρωπος. Αλλά ο γνωστός, πρώην, καθηγητής διεθνών σχέσεων στα πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Κολούμπια και πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τζίμι Κάρτερ,Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, σε συντάκτη του γαλλικού περιοδικού «Νουβέλ Ομπσερβατέρ» το Γενάρη του 1998.

Στην ίδια συνέντευξη, όμως, ο Μπρεζίνσκι δεν αρκέστηκε σε ρητορικά σχήματα, αλλά και σε ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις σε σχέση με το ρόλο που έπαιξαν τόσο οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, όσο και ο ίδιος προσωπικά με στόχο τη δημιουργία στο Αφγανιστάν ενός «αντίπαλου δέους» έναντι του τότε καθεστώτος στην Καμπούλ που θεωρούνταν απ’ την Ουάσιγκτον σχεδόν βέβαιο -όπως και έγινε…- πως θα προκαλούσε την απάντηση των Σοβιετικών. Όμως, αντί οποιουδήποτε άλλου σχολίου, και με δεδομένα όσα έχουν προκαλέσει τόσο οι επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ, όσο και οι βομβαρδισμοί των Αμερικανών στο Αφγανιστάν, θα ήταν ενδεχομένως χρήσιμο, να παραθέσουμε ολόκληρη, την αρκούντως αποκαλυπτική (και κυνικότατη) συνέντευξη Μπρεζίνσκι στο «Νουβέλ Ομπσερβατέρ» εκείνης-της διόλου μακρινής!-περιόδου:

— «Νουβέλ Ομπσερβατέρ»: Ο πρώην διευθυντής της CIA, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε στα απομνημονεύματά του πως οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες άρχισαν να βοηθούν τους Μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν έξι μήνες πριν τη σοβιετική επέμβαση. Εκείνη την περίοδο ήσασταν σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Κάρτερ. Παίξατε κάποιο ρόλο σ’ αυτή την υπόθεση, σωστά;

— Μπρεζίνσκι: Ναι. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή της ιστορίας, η CIA άρχισε να βοηθά τους Μουτζαχεντίν μέσα στο 1980, δηλαδή, μετά την εισβολή του σοβιετικού στρατού στο Αφγανιστάν, στις 24 Δεκέμβρη 1979. Αλλά στην πραγματικότητα, όπως κρατήθηκε μυστικά έως τώρα, τα πράγματα έγιναν τελείως διαφορετικά. Στην πραγματικότητα, ήταν 3 Ιούλη του 1979 όταν ο πρόεδρος Κάρτερ υπέγραψε το πρώτο διάταγμα για μυστική βοήθεια τους αντίπαλους του φιλο-σοβιετικού καθεστώτος στην Καμπούλ. Εκείνη ακριβώς τη μέρα, έγραψα ένα σημείωμα στον πρόεδρο όπου εξηγούσα πως κατά τη γνώμη μου αυτή η βοήθεια θα προκαλέσει την επέμβαση του σοβιετικού στρατού.

— «Νουβέλ Ομπσερβατέρ»: Παρά τον κίνδυνο, εσείς συνηγορούσατε σ’ αυτή τη συγκεκαλυμμένη δράση. Αλλά μήπως εσείς τότε επιθυμούσατε ακριβώς την είσοδο των Σοβιετικών σ’ αυτόν τον πόλεμο, και επιδιώκατε την πρόκληση αυτής της εξέλιξης;

— Μπρεζίνσκι: Δεν είναι ακριβώς έτσι. Δε σπρώξαμε τους Ρώσους να επέμβουν, αλλά γνωρίζαμε πως υπήρχε αυξημένη πιθανότητα να το κάνουν.

— «Νουβέλ Ομπσερβατέρ»: Όταν οι Σοβιετικοί δικαιολόγησαν την επέμβασή τους λέγοντας πως το έκαναν για να πολεμήσουν ενάντια στη μυστική ανάμειξη των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, διάφοροι δεν τους πίστεψαν. Εντούτοις, υπήρξε μία κάποια βάση αλήθειας. Δε μετανιώνετε για τίποτε σήμερα;

— Μπρεζίνσκι: Να μετανιώσω γιατί πράγμα; Η μυστική επιχείρηση ήταν υπέροχη ιδέα. Είχε ως αποτέλεσμα να σύρει τους Ρώσους στην παγίδα του Αφγανιστάν και θέλεις να το μετανιώσω; Τη μέρα που οι Σοβιετικοί πέρασαν επίσημα τα σύνορα, εγώ έγραψα στον πρόεδρο Κάρτερ: «Έχουμε τώρα την ευκαιρία να δώσουμε στην ΕΣΣΔ το δικό της Βιετνάμ». Πράγματι, για περίπου 10 χρόνια, η Μόσχα έπρεπε να συνεχίζει έναν πόλεμο που δεν υποστηριζόταν από την κυβέρνηση, μία σύρραξη που έφερε την ηθική κατάπτωση και τέλος τη διάλυση της σοβιετικής αυτοκρατορίας.

— «Νουβέλ Ομπσερβατέρ»: Ούτε μετανιώσατε που υποστηρίξατε τους ισλαμιστές, που τους δώσατε όπλα και τους συμβουλέψατε ώστε να γίνουν μελλοντικά τρομοκράτες;

— Μπρεζίνσκι: Τι είναι πιο σημαντικό στην παγκόσμια ιστορία; Οι Ταλιμπάν ή η κατάρρευση της σοβιετικής αυτοκρατορίας; Μερικοί υποκινούμενοι μουσουλμάνοι ή η απελευθέρωση της Κεντρικής Ευρώπης και το τέλος του ψυχρού πολέμου;

— «Νουβέλ Ομπσερβατέρ»: Μερικοί υποκινούμενοι Μουσουλμάνοι(!); Μα όπως λέχθηκε και ξαναειπώθηκε ο ισλαμικός φονταμενταλισμός είναι σήμερα μία παγκόσμια απειλή…

— Μπρεζίνσκι: ΑΗΔΙΕΣ! Λέγεται πως η Δύση είχε μία παγκόσμια πολιτική έναντι του Ισλάμ. Αυτό είναι ανοησία. Δεν υπάρχει παγκόσμιο Ισλάμ. Κοιτάξτε το Ισλάμ με τον τρόπο της λογικής και δίχως δημαγωγία ή συναισθήματα. Είναι η ηγέτιδα θρησκεία στον κόσμο με πάνω από 1,5 δισ. οπαδούς. Αλλά τι κοινό υπάρχει ανάμεσα στους Σαουδάραβες φονταμενταλιστές, τους μετριοπαθείς Μαροκινούς, τους Πακιστανούς στρατοκράτες, τους Αιγύπτιους φιλο-δυτικούς, ή τους Κεντροασιάτες κοσμικούς; Τίποτε περισσότερο απ’ αυτό που ενώνει τις χριστιανικές χώρες.

Ο ΤΟΝΥ ΜΠΛΕΡ, Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΤΙΝΙ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΚΑΤΑΡ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΙΤ

Σαουδική Αραβία: Ο μεγάλος χρηματοδότης του ακραίου ισλαμισμού

Aρθρο του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Αν η Μέκκα είναι η πηγή έμπνευσης του μουσουλμανικού κόσμου, τότε η Σαουδική Αραβία και η υποκριτική αυταρχική μοναρχία της είναι η κύρια πηγή χρηματοδότησης του ακραίου Ισλάμ. Αυτό δεν το λέμε εμείς. Το αναφέρουν πολύ αξιόπιστες πηγές, με πρώτη και καλύτερη το αμερικανικό Στέητ Ντηπάρτμεντ. Σε απόρρητο σημείωμα της κυρίας Χίλαρυ Κλίντον που είδε το φως της δημοσιότητας, χωρίς να διαψευστεί, αναφέρεται ότι «Σαουδάραβες χορηγοί είναι οι πιο γενναιόδωροι χρηματοδότες των Σουνιτών τρομοκρατών σε παγκόσμιο επίπεδο».

Η ίδια περίπου παρατήρηση υπάρχει και σε απόρρητη έκθεση του βρετανικού Φόρεϊν Όφις, το οποίο τονίζει ότι «πέρα από την χρηματοδότηση, Σαουδάραβες κληρικοί είναι οι πλέον ισχυροί προπαγανδιστές του ακραίου Ισλάμ και της βίας που αυτό διαχέει παγκοσμίως». Επίσης, σε ξεχωριστή έκθεσή του το Φόρεϊν Όφις κάνει λόγο και για τον ρόλο του Κατάρ την ιδεολογική εξάπλωση της ισλαμικής τρομοκρατίας, μέσω της άπλετης χρηματοδότησης μέσων μαζικής επικοινωνίας με παγκόσμια εμβέλεια.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Όουεν Τζόουνς, αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας Guardian, πάει πιο μακριά. Φέρνει στο προσκήνιο, από την μια πλευρά, τις χρηματοοικονομικές και επιχειρηματικές αρθρώσεις που έχουν δημιουργήσει τα αραβικά κεφάλαια στην Δύση, όπου και ελέγχουν μέρος της παραγωγής της και των τραπεζικών ροών της.

Επίσης, με σκοπό να αποκτήσουν λαϊκό έρεισμα, κεφάλαια από το Κατάρ και τα άλλα Εμιράτα έχουν μπει για καλά και στον χώρο του «βασιλιά των σπορ», που είναι το ποδόσφαιρο. Με τον τρόπο αυτόν, εξάλλου, ξεπλένεται και άφθονο βρώμικο χρήμα, παράλληλα δε το ποδόσφαιρο και οι περί αυτό δραστηριότητες τείνουν να γίνουν η τρίτη παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.

Για την ιστορία υπενθυμίζουμε ότι ο υιός του προέδρου της Uefa και παλαιού Γάλλους ποδοσφαιριστού κ. Μισέλ Πλατινί, είναι νομικός σύμβουλος του Εμίρη του Κατάρ. Αυτή η τελευταία είναι και η χώρα στην οποία θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2022, επιλογή που, όπως φημολογείται, έγινε ύστερα από γερή εξαγορά των μελών της FIFA που ψηφίζουν. Πάλι για την ιστορία, υπενθυμίζουμε ότι ο πρώην πρόεδρος αυτής της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, κ. Ζοάο Χαβελάνζ, καλείται σήμερα, σε ηλικία 87 ετών, να αποδείξει πόθεν απέκτησε περιουσία που εκτιμάται σε 400 εκατομμύρια δολάρια!

Το αραβικό χρήμα, ως φαίνεται, έχει διεισδύσει και στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Σύμφωνα με την Guardian, ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός κ. Τόνυ Μπλερ φέρεται να είναι σύμβουλος του Κουβέιτ σε θέματα άμυνας, ενώ πήρε μέρος και σε μία συμφωνία προμήθειας στρατιωτικού υλικού στην χώρα αυτή αξίας 27 εκατ. στερλινών.

Τονίζεται επίσης ότι ο πρώην πρωθυπουργός πήρε μέρος σε παρόμοιες συμφωνίες με την Αίγυπτο και το Καζακστάν. Ας σημειωθεί ότι, κατά τον Αμερικανό υφυπουργό επιφορτισμένο με την τρομοκρατία και την οικονομική κατασκοπεία Ντέηβιντ Κοέν, στο Κουβέιτ είναι εγκατεστημένα τα ισχυρότερα δίκτυα ισλαμικής προπαγάνδας αλλά και τρεις από τις σημαντικότερες χρηματοδοτικές οργανώσεις των τρομοκρατικών στην Συρία.

Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει την βαρβαρότητα του σαουδαραβικού καθεστώτος –στο οποίο, από τις 4 Αυγούστου 2014 έως την 1η Σεπτεμβρίου 2014, δηλαδή σε λιγότερο από έναν μήνα, έχασαν την ζωή τους δι’ αποκεφαλισμού 22 άτομα κατηγορούμενα για εμπόριο ναρκωτικών και μαγεία! «Από το 1986, στα Εμιράτα και κυρίως στην Σαουδική Αραβία, έχουν γίνει 2.000 αποκεφαλισμοί, με τα πτώματα να αφήνονται στην δημόσια θέα προς παραδειγματισμό», επισημαίνει η Δ.Α.

Υποβοηθητικό ρόλο για την αποστολή τρομοκρατών στην Συρία, αναφέρουν εκθέσεις των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, παίζει και η Τουρκία, από την οποία διέρχονται οι προερχόμενοι από την Δύση τζιχαντιστές. Επίσης, στην γειτονική μας χώρα, σαουδαραβικά –ορατά και μη– κεφάλαια στηρίζουν την εξουσία του διδύμου Ερντογάν-Νταβούτογλου, το οποίο θα έχει ως φαίνεται και μακρά διάρκεια στην τουρκική πολιτική σκηνή.

Σημαντικός επίσης χρηματοδότης της ισλαμικής τρομοκρατίας, αναφέρει ο Όουεν Τζόουνς στην Guardian, είναι το δήθεν φιλανθρωπικό ίδρυμα Revival of Islamic Heritage Society, με έδρα στο Κουβέιτ, το οποίο είναι μεταξύ άλλων από τους βασικούς φορείς καλλιέργειας του μίσους κατά της Δύσης και των αξιών της. Το ίδρυμα αυτό, εκτιμά το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, στην ουσία είναι και ο κύριος τραπεζίτης της Αλ-Κάιντα.

Με βάση τα όσα προηγούνται, τόσον η Guardian όλο και άλλα δυτικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι η Δύση, πέρα από την αντιτρομοκρατική της ρητορική, στην πράξη –με εξαίρεση τις ΗΠΑ– λίγα μπορεί να κάνει για μία ουσιαστική καταπολέμηση της ισλαμικής τρομοκρατίας. Αντίθετα, σε χώρες όπως η Βρετανία, ο κόσμος άναυδος παρακολουθεί την προέλαση τρομοκρατικών ομάδων στην Λιβύη, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στην Συρία και στην Αφρική, ενώ, παράλληλα, στις χώρες με υψηλή παρουσία μουσουλμάνων, η ανασφάλεια μεγαλώνει με εντυπωσιακή ταχύτητα.

Ακόμα χειρότερα, στην Γαλλία, όπως προκύπτει από τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας IPSOS για λογαριασμό του περιοδικού L’ Express, 16% των Γάλλων είναι υπέρ του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και του «οράματός» του να ιδρύσει ένα νέο Χαλιφάτο. Πολύ εύστοχα δε, το γαλλικό περιοδικό τιτλοφορεί το σχετικό άρθρο του: «Γαλλία, η πρωτότοκος κόρη του τζιχαντισμού».

Και μη χειρότερα – για όσους διαθέτουν ίχνη φαιάς ουσίας

Ποιοί χρηματοδοτούν τους τζιχαντιστές;

Η Σ. Αραβία, απαντά ο καθηγητής Γ. Μάιερ, αλλά και το πετρέλαιο. Από την κατάληψη της Μοσούλης η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας (ISIS) θεωρείται η πιο πλούσια τρομοκρατική οργάνωση του κόσμου.

Κατά την κατάληψη της Μοσούλης οι τζιχαντιστές πήραν 500 δισ. ιρακινά δηνάρια, γύρω στα 420 εκ. δολάρια, από την κεντρική τράπεζα. Έτσι η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας (ISIS) διαθέτει συνολικά 2 δισ. δολάρια για τον «ιερό πόλεμο». Η προέλευση των χρημάτων αποτελεί σημείο διαφωνιών.

«Τα χρήματα προέρχονται από τη Σ. Αραβία»

Τμήματα του Ιράκ και της Συρίας υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών
Τμήματα του Ιράκ και της Συρίας υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών

Η σιιτική κεντρική κυβέρνηση υπό τον Νούρι αλ Μαλίκι είναι πεπεισμένη ότι η Σουηδική Αραβία είναι ο χρηματοδότης της ISIS, αλλά οι Αμερικανοί, παραδοσιακοί εταίροι των Σαουδαράβων, αποκρούουν τις κατηγορίες ως «ανακριβείς και προσβλητικές». Ο Γκύντερ Μάιερ, καθηγητής και ερευνητής για τον Αραβικό Κόσμο στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς, δεν έχει καμιά αμφιβολία: «Η σημαντικότερη πηγή χρηματοδότησης προέρχονταν μέχρι στιγμής από τα αραβικά κράτη, κυρίως από τη Σαουδική Αραβία, αλλά και το Κατάρ, το Κουβέιτ και τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αλλά πιο σημαντική χώρα είναι σε κάθε περίπτωση η Σουηδική Αραβία».

Κίνδυνος και για την ίδια τη Σ. Αραβία

Το διυλιστήριο πετρελαίου στο Μπατζί
Το διυλιστήριο πετρελαίου στο Μπατζί

Κατά την άποψη του γερμανού καθηγητή κίνητρο των σουνιτικών αραβικών κρατών του Αραβικού Κόλπου είναι ο αγώνας των μαχητών της ISIS εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Ασάντ στη Συρία. Τα ¾ του συριακού πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι σουνίτες, αλλά η χώρα κυβερνάται από τη μειοψηφία των Αλεβιτών, ένα παρακλάδι του σιιτικού Ισλάμ. Βέβαια, στο μεταξύ και η σουαδαραβική κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει τους κινδύνους. Και όπως υποστηρίζει ο Γκύντερ Μάιερ, η πλειοψηφία των ξένων μαχητών της ISIS είναι Σαουδάραβες, οι οποίοι όταν επιστρέψουν στη χώρα τους, υπάρχει ο κίνδυνος να στραφούν εναντίον του ίδιου του καθεστώτος. Όμως η ροή χρηματοδότησης από τη Σουηδική Αραβία δεν σταματά, συνεχίζεται από τους πλούσιους Σαουδάραβες.

Πετρέλαιο και συστηματικοί εκβιασμοί

Ουρά έξω από τα γραφεία των ιρακινών αερογραμμών για να εγκαταλείψουν τη χώρα
Ουρά έξω από τα γραφεία των ιρακινών αερογραμμών για να εγκαταλείψουν τη χώρα

Η δεύτερη σημαντική πηγή της ISIS είναι οι πετρελαιοπηγές στη Β. Συρία.
«Στις κατεχόμενες περιοχές τη Β. Συρίας υπάρχουν πολλές πετρελαιοπηγές, οι πιο σημαντικές βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών», υποστηρίζει ο Γκύντερ Μάιερ. «Οι μαχητές μεταφέρουν με φορτηγά το πετρέλαιο προς την Τουρκία. Επίσης, εκτός από την κεντρική τράπεζα της Μοσούλης λεηλατήθηκαν κι άλλα οικονομικά ινστιτούτα, το ίδιο συνέβη και σε άλλες πόλεις που έχουν υπό τον έλεγχό τους».

Ο Τσαρλς Λίστερ από το Κέντρο Brookings Doha θεωρεί ότι η ISIS είναι σε θέση να αυτοχρηματοδοτηθεί σε μεγάλο ποσοστό. «Έχει καταφέρει να δημιουργήσει κοινωνικά δίκτυα που της αποφέρουν σταθερή χρηματοδότηση» λέει. Και φέρνει ως παράδειγμα τους συστηματικούς εκβιασμούς κυρίως μικρών και μεγάλων επιχειρηματιών και οικοδομικών εταιρειών στη Μοσούλη. «Υπάρχουν πληροφορίες» προσθέτει ο Λίτσερ, «ότι στις πόλεις που θέτει υπό τον έλεγχό της επιβάλει ειδικούς φόρους».

Όπλα σε αφθονία

Εθελοντές κατατάσσονται στον ιρακινό στρατό
Εθελοντές κατατάσσονται στον ιρακινό στρατό

Ο γερμανός καθηγητής αποκλείει πάντως την χρηματοδότηση των τζιχαντιστών από σουνιτικούς κύκλους του Σαντάμ Χουσείν. Γιατί οι στόχοι είναι διαφορετικοί. Ναι μεν και οι δύο θέλουν την πτώση της κυβέρνησης Μαλίκι, αλλά οι τζιχαντιστές επιδιώκουν στη συνέχεια την ίδρυση θεοκρατικού κράτους. Με τα χρήματα που διαθέτει μόνο από τη λεηλασία της Μοσούλης η ISIS μπορεί να χρηματοδοτήσει έναν στρατό 60.000 μαχητών για έναν ολόκληρο χρόνο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις προς το παρόν διαθέτει 10.000 άνδρες χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για το πώς τους πληρώνει. Κατά την κατάληψη της Μοσούλης έπεσαν στα χέρια της αμερικανικά όπλα και στρατιωτικά οχήματα. Και με τους πόρους που διαθέτει το μόνο εύκολο είναι να απευθυνθεί στις διεθνούς αγορές για να αγοράσει όπλα.

Andreas Becker / Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. Σύνταξης Στέφανος Γεωργακόπουλος

Ανατύπωση από:  http://kourdistoportocali.com/post/40628/brezinski

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s