Κάδος Ανατύπωσης

Ανάλεκτα του Διαδικτύου

  • «Ανάθεμα σε ξενιτιά εσέ και το καλό σου, μου πήρες το παιδάκι μου και το ‘κανες δικό σου»

  • « OΙΑ ΗΩ Ω ΥΙΕ ΑΕΙ ΕΙ »

  • «Ηττάται αυτός που πολεμάει, όχι αυτός που χαζεύει τον πολεμιστή»

  • Σημαία άγνωστου καπετάνιου την εποχή της Τουρκοκρατίας συμβολίζει την σκλαβωμένη Ελλάδα που αγωνίζεται να ελευθερωθεί!

  • «Μάνα μου Ελλάς»

  • Ειδήσεις στην Αρχαία Ελληνική γλώσσα

  • Κάνε κλικ σε μια ημερομηνία για να δεις τις αναρτήσεις της ημέρας εκείνης

    Ιουνίου 2014
    Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
    « Μάι.   Ιολ. »
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Παρακαλώ όχι greeklish

    Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε τα greeklish μην αγχώνεστε τα σχόλιά σας θα τα μετατρέπουμε εμείς σε Ελληνικά

  • Οι άνθρωποι δημιουργήθηκαν για να αγαπηθούν. Τα πράγματα δημιουργήθηκαν για να χρησιμοποιηθούν. Ο λόγος που ο κόσμος είναι μέσα σε ένα χάος, είναι γιατί τα πράγματα έχουν αγαπηθεί και οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιηθεί!

  • Τελευταία γίνεται ένας μεγάλος ντόρος σχετικά με τα "ελληνικά προϊόντα" και τα barcodes που έχουν στις συσκευασίες τους, των οποίων barcode αρχίζουν (υποτίθεται) με 520 ή 521. "Λάθος μεγάλο!!!!" ... Κάνε κλικ στην παραπάνω εικόνα για πλήρη ενημέρωση

Η σχέση της γλουτένης με τα αυτοάνοσα

Posted by Συλλέκτης Αναλέκτων στο 15/06/2014

Το ότι η γλουτένη δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στον άνθρωπο – πέρα από τα προφανή στους ασθενείς με κοιλιοκάκη – το γνωρίζουμε καλά εδώ και χρόνια. Σταδιακά όμως αποκαλύπτεται ο μηχανισμός με τον οποίο προκαλούνται τα προβλήματα, κι αυτός ο μηχανισμός μπορεί να οδηγεί και στην πρόκληση μιας σειράς από αυτοάνοσες ασθένειες που δεν συνδεόταν μέχρι τώρα με την επικίνδυνη αυτή πρωτεΐνη των δημητριακών.

Αποδεικνύεται ότι ένα ένζυμο του εντέρου που ονομάζεται τρανσγλουταμινάση ιστού (TG2 ή tTG) αποτελεί τον πρωταρχικό παράγοντα για την υπόθεση της γλουτένης. Το ένζυμο αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στο έντερο αλλά και σε όλο τον οργανισμό μια και είναι  γνωστό ότι παίζει ρόλο στην απόπτωση, την κυτταρική ανάπτυξη και διαφοροποίηση και τη σταθεροποίηση των ιστών. Για παράδειγμα, συσσωρευμένα ερευνητικά δεδομένα καταδεικνύουν σύνδεση μεταξύ αυξημένης δραστηριότητας της TG2 και καταστροφής των νευρικών κυττάρων,  σε ασθενείς με Alzheimer  ή με νόσο του Huntington. Δυστυχώς για εμάς, όταν η TG2 βρεθεί σε επαφή με την γλουτένη  αντιδρά με τα κάποια πεπτίδιά της που ονομάζονται  γλιαδίνες. Η ένωση αυτή όμως αναγνωρίζεται από τον οργανισμό σαν τοξίνη. Έτσι λειτουργεί σαν αντιγόνο, ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το οποίο παράγει αντισώματα (ΑΤΑ) που επιτίθενται στα κύτταρα που το υποδέχονται το συσσωμάτωμα  TG2-γλιαδίνης, καταστρέφοντας έτσι τα τοιχώματα   του λεπτού εντέρου. Το αποτέλεσμα είναι  η  κοιλιοκάκη. Το περίεργο είναι πως η  κοιλιοκάκη είναι η μόνη αυτοάνοση ασθένεια για την οποία γνωρίζουμε την πρωτεΐνη που την πυροδοτεί!

Υπάρχει όμως και ένας άλλος τρόπος με τον οποίο η γλουτένη δρα καταστροφικά στον οργανισμό: προκαλώντας υπερπαραγωγή ζονουλίνης. Η ζονουλίνη είναι μια πρωτεΐνη του οργανισμού που βρίσκεται μεταξύ των κυττάρων του λεπτού εντέρου και ρυθμίζει το αν τα κύτταρα θα απομακρυνθούν επιτρέποντας έτσι  τη διέλευση των θρεπτικών ουσιών προς τα αιμοφόρα αγγεία ή θα κλείσουν αποκλείοντας την είσοδο σε μικροοργανισμούς ή τοξίνες. Όσο περισσότερη ζονουλίνη εκκρίνει ο οργανισμός τόσο μεγαλύτερη γίνεται η διαπερατότητα του εντέρου. Δυστυχώς, η παρουσία γλουτένης στο έντερο ενισχύει σημαντικά την παραγωγή ζονουλίνης, με αποτέλεσμα τα τοιχώματα του εντέρου να χαλαρώνουν επιτρέποντας σε κάθε είδους τοξίνες και μικροοργανισμούς να περάσουν στο αίμα, πυροδοτώντας έτσι ασθένειες, φλεγμονή και αλλεργίες. Η κατάσταση αυτή – που κατά ένα μέρος προκαλείται από την υπερέκκριση ζονουλίνης – ονομάζεται «σύνδρομο του διαρρέοντος εντέρου».

Η ζονουλίνη όμως είναι και η πρωτεΐνη που ρυθμίζει την διαπερατότητα  του αιματο-εγκεφαλικού φραγμού, της μεμβράνης δηλαδή που προστατεύει τον ευαίσθητο εγκέφαλό μας από τις επικίνδυνες τοξίνες που μεταφέρει το αίμα. Η γλουτένη προκαλεί και εδώ υπερέκκριση ζονουλίνης επιτρέποντας στις τοξίνες να περνούν ευκολότερα στον εγκέφαλο. Το αποτέλεσμα είναι το ανοσοποιητικό να επιτίθεται και να καταστρέφει τα νευρικά κύτταρα που προσλαμβάνουν πρωτεΐνες που είτε μοιάζουν με αυτές του οργανισμού, είτε είναι συσσωματώματα όπως τα αντίστοιχα TG2-γλιαδίνης. Επιπλέον τα συγκεκριμένα αντισώματα ενάντια στην TG2  (ΑΤΑ) καταστρέφουν και κύτταρα που έχουν προσλάβει άλλα ένζυμα της οικογένειας των τρανσγλουταμινασών, παρόμοια με την TG2. Πράγματι, μια σειρά από πρόσφατες έρευνες δείχνουν σημαντικά ανεβασμένα τέτοια αντισώματα σε πολλές σοβαρές ασθένειες όπως ο παιδικός διαβήτης (τύπου Ι), αυτοάνοσα του θυρεοειδούς, η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή. Η ύπαρξη των αντισωμάτων αυτών  δείχνει ακριβώς ανοσολογική αντίδραση στην γλουτένη που προσλαμβάνεται από τη διατροφή.

Ανατύπωση από:  http://ippokrates-ygeia-diatrofi.blogspot.gr/2012/07/blog-post.html

4 Σχόλια to “Η σχέση της γλουτένης με τα αυτοάνοσα”

  1. oxtapus said

    Oxtapus *blueAction

  2. xolidoxos said

    Όταν λέμε η γλουτένη προκαλεί προβλήματα, γενικά η γλουτένη ? ή η υπερβολική κατανάλωση της ? και ποιο είναι το μέτρο κατανάλωσής της ?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s