Κάδος Ανατύπωσης

Ανάλεκτα του Διαδικτύου

 • «Ανάθεμα σε ξενιτιά εσέ και το καλό σου, μου πήρες το παιδάκι μου και το ‘κανες δικό σου»

 • « OΙΑ ΗΩ Ω ΥΙΕ ΑΕΙ ΕΙ »

 • «Ηττάται αυτός που πολεμάει, όχι αυτός που χαζεύει τον πολεμιστή»

 • Σημαία άγνωστου καπετάνιου την εποχή της Τουρκοκρατίας συμβολίζει την σκλαβωμένη Ελλάδα που αγωνίζεται να ελευθερωθεί!

 • «Μάνα μου Ελλάς»

 • Ειδήσεις στην Αρχαία Ελληνική γλώσσα

 • Κάνε κλικ σε μια ημερομηνία για να δεις τις αναρτήσεις της ημέρας εκείνης

  Μαΐου 2013
  Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
  « Απρ.   Ιον. »
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • Παρακαλώ όχι greeklish

  Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε τα greeklish μην αγχώνεστε τα σχόλιά σας θα τα μετατρέπουμε εμείς σε Ελληνικά

 • Οι άνθρωποι δημιουργήθηκαν για να αγαπηθούν. Τα πράγματα δημιουργήθηκαν για να χρησιμοποιηθούν. Ο λόγος που ο κόσμος είναι μέσα σε ένα χάος, είναι γιατί τα πράγματα έχουν αγαπηθεί και οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιηθεί!

 • Τελευταία γίνεται ένας μεγάλος ντόρος σχετικά με τα "ελληνικά προϊόντα" και τα barcodes που έχουν στις συσκευασίες τους, των οποίων barcode αρχίζουν (υποτίθεται) με 520 ή 521. "Λάθος μεγάλο!!!!" ... Κάνε κλικ στην παραπάνω εικόνα για πλήρη ενημέρωση

To αρχαίο ελληνικό θέατρο στο YouTube! (2) Αριστοφάνης

Posted by Συλλέκτης Αναλέκτων στο 04/05/2013

ΑΧΑΡΝΕΙΣ (1980)
Καταγράφουμε πρώτα τους Αχαρνείς του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Κώστα Μπάκα, μετάφραση Θρασύβουλου Σταύρου και με Δικαιόπολι τον Ιάκωβο Ψαρρά. Πληροφορίες για την παράσταση, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος, μπορείτε να βρείτε στο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου.

.

ΑΧΑΡΝΕΙΣ (2005)
Και η δεύτερη παράσταση των Αχαρνέων που αναρτούμε ανήκει στο Εθνικό Θέατρο, αυτή τη φορά με σκηνοθέτη τον Άγγελο Θεοδοωρόπουλο και σε μετάφραση Παντελή Μπουκάλα. Χώρος είναι το Θέατρο Δελφών. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Θάνος Μικρούτσικος. Τις λεπτομέρειες για τους συντελεστές κ.ά. μπορείτε να τις βρείτε εδώ.

.

ΒΑΤΡΑΧΟΙ (1977)
Οι πρώτοι μας Βατραχοι παρουσιάστηκαν στο Ηρώδειο από το Αμφι-θέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου το 1977 (μια από τις πρώτες παραστάσεις της σκηνής αυτής, που ιδρύθηκε το 1975). Τη μετάφραση φιλοτέχνησε ο Κώστας Ταχτσής. Τον Ευριπίδη υποδύθηκε ο πρόωρα χαμένος Λευτέρης Βογιατζής.

.

ΒΑΤΡΑΧΟΙ (1998)
Οι Βάτραχοι αυτοί διδάχθηκαν το 1998 στην Επίδαυρο από την Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Σκηνοθέτης και μεταφραστής ήταν ο Κώστας Τσιάνος. Τον ρόλο του Διονύσου υποδύθηκε ο Γιάννης Μπέζος. Όλοι οι συντελεστές και το πρόγραμμα της παράστασης εδώ.

.

ΕΙΡΗΝΗ (2000)
Μια ακόμη παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, σε μετάφραση Κώστα Βάρναλη και σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη. Τον Τρυγαίο έπαιξε ο Γιώργος Παρτσαλάκης.

.

ΕΙΡΗΝΗ (Άγνωστης Χρονολογίας)
Η δεύτερή μας Ειρήνη είναι… ποντιακή διασκευή του αριστοφανικού έργου, την οποία συστήνουμε όλως ιδιαιτέρως! Με τον Λάζο Τέρζα και τον Στάθη Νικολαΐδη. Δεν έχουμε εντοπίσει πληροφορίες για τη χρονολογία της παράστασης.

.

ΕΙΡΗΝΗ (2011)
Ημιερασιτεχνική είναι και η τελευταία μας Ειρήνη. Αυτή τη φορά μεταφερόμαστε στην Κύπρο και στο χωριό Κούκλια. Την παράσταση σκηνοθετεί ο Χρύσανθος Χρυσάνθου (ο οποίος υποδύεται και τον Τρυγαίο) και την υπέροχη μουσική υπογράφει ο Ευαγόρας Καραγιώργης. Πλην του Χρυσάνθου, οι υπόλοιποι ηθοποιοί είναι ερασιτέχνες.

.

ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ (1998)
Αν η προηγούμενη παράσταση ήταν ερασιτεχνική, αυτή είναι το ακριβώς αντίθετο. Άκρως προσεγμένη μεταφορά των Εκκλησιαζουσών από το Αμφι-Θέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου στην Επίδαυρο το 1998. Πραξαγόρα ήταν η Λήδα Τασοπούλου και Βλέπυρος ο Τάσος Κωνσταντόπουλος. Διαβάστε εδώ ένα κείμενο για την παράσταση.

.

ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑΖΟΥΣΕΣ
Οι Θεσμοφοριάζουσες δεν θα μπορούσαν βεβαίως να λείψουν, αν και δεν είναι έργο που διδάσκεται συχνά. Η εκδοχή που αναρτούμε είναι από το θεατρικό εργαστήρι του Δήμου Περιστερίου “Ανδρέας Βαρούχας” σε σκηνοθεσία Φ. Κάσσιου και Γ. Τασιόπουλου.

.

ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ (1972)
Πίσω στο Εθνικό Θέατρο και σε μια από τις ουκ ολίγες “Λυσιστράτες” του. Το 1972 ο Αλέξης Σολομός ανεβάζει στην Επίδαυρο επανάληψη της παράστασης του 1957. Η Μαίρη Αρώνη Αρώνη και ο Παντελής Ζερβός (ως Πρόβουλος) συνεχίζουν να μαγεύουν το κοινό. Η μουσική επένδυση του Μάνου Χατζιδάκι μάλλον δεν έβλαψε καθόλου την παράσταση…

.

ΝΕΦΕΛΕΣ (1994)
Αν και μια από τις πιο πολυπαιγμένες κωμωδίες του Αριστοφάνη, οι Νεφελες δεν έχουν πυκνή παρουσία στον Σωλήνα! Αναρτούμε εδώ σύνδεσμο προς την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, που ανέβηκε στην Επίδαυρο το 1994, σεσκηνοθεσία Κοραή Δαμάτημετάφραση Παύλου Μάτεσι (από τις καλύτερες μεταφράσεις των Νεφελών που κυκλοφορούν) και με τους Γιώργο Μιχαλακόπουλο και Γιάννη Ροζάκη στους ρόλους του Στρεψιάδη και του Σωκράτη αντιστοίχως. Τις λεπτομέρειες για τους υπόλοιπους συντελεστές, καθώς και το πρόγραμμα, μπορείτε και πάλι να τις βρείτε στο υπερπολύτιμο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου.

.

ΟΡΝΙΘΕΣ (1975)
Από τον κατάλογο δεν θα μπορούσε να λείψει η ιστορικότερη ίσως παράσταση του Αριστοφάνη, οι Όρνιθες του Θεάτρου Τέχνης και του μεγάλου Καρόλου Κουν. Η αρχική παράσταση δόθηκε το 1959 στην Επίδαυρο προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις. Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, η παράσταση τελικά ματαιώθηκε με την εξής ανακοίνωση της Προεδρίας της Κυβερνήσεως:

«Ανακοινούται από το υπουργείον Προεδρίας της Κυβερνήσεως ότι κατ’ εντολήν του κ. Κωνσταντίνου Τσάτσου ματαιούται η δευτέρα παράστασις των “Ορνίθων” του Αριστοφάνους, η οποία επρόκειτο να δοθεί σήμερον Κυριακή και ώραν 20.30… Το χθες εμφανισθέν έργον ατελέστατα προπαρασκευασμένον απετέλεσε παραμόρφωσιν του πνεύματος του κλασικού κειμένου, ωρισμέναι δε σκηναί αυτού παρουσιάσθησαν κατά τρόπον προσβάλλοντα το θρησκευτικόν αίσθημα του λαού…».

Ο καημένος ο Αριστοφάνης πέρασε πολλά… Περισσότερα για την ιστορία της παράστασης μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Η εκδοχή που αναρτάται στο YouTube είναι αναβίωση της αρχικής παράστασης, πάλι στην Επίδαυρο, το 1975.

Παρακολουθήστε εδώ το αφιέρωμα της ΕΡΤ στο Θέατρο Τέχνης και τις αριστοφανικές παραστάσεις του.

.

ΠΛΟΥΤΟΣ (1982)
Τελειώνουμε την αριστοφανική μας συλλογή με δύο παραστάσεις του Πλούτου. Η πρώτη είναι από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας (1982) στην παλιά διασκευή του Γ. Χουρμουτζή και σκηνοθεσία Κώστα Μπάκα. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Πλούτοςυπήρξε η παρθενική παράσταση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας.

.

ΠΛΟΥΤΟΣ (2006)
Ο τελευταίος μας Πλούτος σφραγίζεται από την κωμική μεγαλοφυΐα των χαμένων πια Θύμιου Καρακατσάνη, που υποδύεται τον Καρίωνα, και Σωτήρη Μουστάκα, που παίζει την Πενία (Θέατρο “Αθήναιον”). Το έργο σκηνοθετεί ο ίδιος ο Καρακατσάνης σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη. Τον Χρεμύλο υποδύεται ο Γιώργος Κωνσταντίνου. Πλούτος είναι ο Γιώργος Γαλίτης.

Διαβάστε εδώ συνέντευξη του Καρακατσάνη με αφορμή την επανάληψη της παράστασης στην Κομοτηνή το 2007 προς τιμήν του Μουστάκα, που είχε πια φύγει.

.

[Δείτε εδώ την ανάλογη συλλογή για τον Αισχύλο]

[Δείτε εδώ την ανάλογη συλλογή για τον Σοφοκλή]

[Δείτε εδώ την ανάλογη συλλογή για τον Ευριπίδη]

 

Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στους δημιουργούς και τους λοιπούς συντελεστές των παραστάσεων. Το ιστολόγιο αυτό απλά αναδημοσιεύει τους συνδέσμους προς το YouTube. Αν οποιοσδήποτε από τους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων θεωρεί ότι η ανάρτηση αυτή τον θίγει καθ’ οιονδήποτε τρόπο, παρακαλώ να επικοινωνήσει μαζί μου και θα αφαιρέσω αμέσως τον σχετικό σύνδεσμο. 

Πηγή:  Ὀρέστης Πυλαρινός

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s