Κάδος Ανατύπωσης

Ανάλεκτα του Διαδικτύου

 • «Ανάθεμα σε ξενιτιά εσέ και το καλό σου, μου πήρες το παιδάκι μου και το ‘κανες δικό σου»

 • « OΙΑ ΗΩ Ω ΥΙΕ ΑΕΙ ΕΙ »

 • «Ηττάται αυτός που πολεμάει, όχι αυτός που χαζεύει τον πολεμιστή»

 • Σημαία άγνωστου καπετάνιου την εποχή της Τουρκοκρατίας συμβολίζει την σκλαβωμένη Ελλάδα που αγωνίζεται να ελευθερωθεί!

 • «Μάνα μου Ελλάς»

 • Ειδήσεις στην Αρχαία Ελληνική γλώσσα

 • Κάνε κλικ σε μια ημερομηνία για να δεις τις αναρτήσεις της ημέρας εκείνης

  Φεβρουαρίου 2013
  Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  2425262728  
 • Παρακαλώ όχι greeklish

  Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε τα greeklish μην αγχώνεστε τα σχόλιά σας θα τα μετατρέπουμε εμείς σε Ελληνικά

 • Οι άνθρωποι δημιουργήθηκαν για να αγαπηθούν. Τα πράγματα δημιουργήθηκαν για να χρησιμοποιηθούν. Ο λόγος που ο κόσμος είναι μέσα σε ένα χάος, είναι γιατί τα πράγματα έχουν αγαπηθεί και οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιηθεί!

 • Τελευταία γίνεται ένας μεγάλος ντόρος σχετικά με τα "ελληνικά προϊόντα" και τα barcodes που έχουν στις συσκευασίες τους, των οποίων barcode αρχίζουν (υποτίθεται) με 520 ή 521. "Λάθος μεγάλο!!!!" ... Κάνε κλικ στην παραπάνω εικόνα για πλήρη ενημέρωση

Υπόθεση Μέρτεν και Κωνσταντίνος Καραμανλής

Posted by Συλλέκτης Αναλέκτων στο 17/02/2013

Ο Ναζί  Μαξ Μέρτεν , ο επονομαζόμενος «χασάπης της Θεσσαλονίκης», υπεύθυνος για την εξολόθρευση 56.000 Εβραίων, συνελήφθη τυχαία το 1957 στην Αθήνα χάρη στην επιμονή και στον πατριωτισμό του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου του αείμνηστου Ανδρέα Τούση, ο οποίος ήταν επικεφαλής του Γραφείου Εγκλημάτων Πολέμου. Ο Μέρτεν καταδικάστηκε σε φυλάκιση 25 ετών, αλλά  η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή με το νόμο 4016/1959, τροποποίησε το ν.δ. 3933/1959  με αποτέλεσμα να «αναστέλλεται αυτοδικαίως πάσα δίωξις γερμανών υπηκόων φερομένων ως εγκληματιών πολέμου, καθώς και η εκτέλεσις πάσης ποινής ή το υπόλοιπον ταύτης. Αντίγραφα των δικογραφιών αποστέλλονται εις τας γερμανικάς αρχάς»!

Με βάση τη διάταξη αυτή, ο Μαξ Μέρτεν αποφυλακίστηκε το Νοέμβριο του 1959 και απελάθηκε στη Γερμανία, για να εκτίσει εκεί την ποινή του. Όμως, τα γερμανικά δικαστήρια τον απάλλαξαν και ο  «δήμιος της Θεσσαλονίκης» αποδόθηκε λευκός στην κοινωνία…

Οι φοβερές αποκαλύψεις  του Μέρτεν

Ο Μαξ Μέρτεν προκάλεσε τεράστιο σάλο λίγο αργότερα,  το 1960, όταν έκανε δηλώσεις στο Spiegel και στην εφημερίδα «Ηχώ του Αμβούργου», σύμφωνα με τις οποίες, μεταξύ των   σ υ ν ε ρ γ α τ ώ ν   τ ο υ   κ α τ ά    τ η ν     Κ α τ ο χ ή,   περιλαμβάνονται:

Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος  Καραμανλής, 

Ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκος Μακρής 

Η γυναίκα του Μακρή,  Δοξούλα

Ο υφυπουργός Αμύνης  Γ. Θεμελής 

Μακρής, Καραμανλής, Μέρτεν

Ανέφερε για τον Καραμανλή και το Δημήτριο (Τάκο) Μακρή, ότι  ήσαν έμμισθοι πληροφοριοδότες των αρχών κατοχής και πήραν αμοιβή από τις κατασχεμένες εβραϊκές περιουσίες για τις πληροφορίες που έδωσαν.

Ότι  η Δοξούλα Μακρή το γένος Λεοντίδου, που ήταν γραμματέας του στην Κατοχή, ήταν επίσης πληροφοριοδότης του και μάλιστα του είχε  χαρίσει τα Χριστούγεννα του 1942 ενυπόγραφο λεύκωμα με αναμνηστικές φωτογραφίες και αφιέρωση.

Ότι ο  Γ. Θεμελής ήταν επί κατοχής νομάρχης Πέλλης (το παραδέχθηκε και ο ίδιος), με αρμοδιότητα να συγκεντρώνει ομήρους!

Επίσης γράφτηκε στον γερμανικό τύπο χωρίς να διαψευσθεί, ότι ο Μέρτεν διέθετε φωτογραφίες – ντοκουμέντα και ανάμεσά τους  μία με τον Καραμανλή στην Αθήνα μπροστά σε μια Λάντσια στην οδό Κοραή…

Υπόθεση Μέρτεν

Ο Μέρτεν με το δικηγόρο του στη δίκη

Ο Καραμανλής αρνήθηκε να μηνύσει το  Μέρτεν, παρά μόνο  ο  Θέμελης με το   Μακρή έκαναν μήνυση. Όχι όμως στη Γερμανία, όπως έπρεπε και το αξίωνε σθεναρά η αντιπολίτευση, αλλά στα ελληνικά δικαστήρια, ενώ ήταν βέβαιο ότι με τον πανίσχυρο τότε Καραμανλή στην εξουσία ο Μέρτεν δε θα ξαναρχόταν και η έκβαση της δίκης ήταν αναμενόμενη, δηλαδή θα καταδικαζόταν, όπως και συνέβη φυσικά!

Με τη σύζυγό του το ΄59 ελεύθερος

Η εκκρεμότητα με τα πειστήρια του Μέρτεν

Το 1962, ο Θωμάς Υψηλάντης, πρέσβυς τον καιρό του σκανδάλου Μέρτεν στη Βόννη, αποκάλυψε δραματικές πτυχές κοινής ελληνογερμανικής διακυβερνητικής  επιχείρησης για την απόσπαση των πολύτιμων πειστηρίων από τα χέρια του Μέρτεν. Τελικά ο Ναζί παρέδωσε το φωτογραφικό του οπλοστάσιο περί τα μέσα Νοεμβρίου 1960… Στην Αθήνα η κυβέρνηση ανάσανε.

Πλέον,  με φόντο τη μυστική διπλωματία και τον Ψυχρό Πόλεμο,  πολλοί πρώην συνεργάτες των Γερμανών παρέμειναν στυλοβάτες του κρατικού μηχανισμού και  δεσπόζουν στην πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας μέχρι σήμερα, αδιατάρακτα…

Τα πρόσωπα που κάποτε βρέθηκαν στη δίνη της υπόθεσης Μέρτεν, μετά την καταδίκη του από ελληνικό δικαστήριο, συνέχισαν άσπιλα και αμόλυντα πλέον, τη δημόσια ζωή τους. Μερικά μάλιστα τα βλέπουμε τα αμέσως επόμενα χρόνια στο επίκεντρο της κοσμικής ζωής στην Αθήνα, όπως π.χ. το υπουργικό ζεύγος ζεύγος Τάκου και Δοξούλας Μακρή:

              

Η σκοτεινή περίοδος της Κατοχής …

Πηχτό σκοτάδι καλύπτει πάντως το βίο και την πολιτεία του Κωνσταντίνου Καραμανλή κατά την Κατοχή. Η περίοδος αυτή, από τους επίσημους βιογράφους του, εξαντλείται σε δυο γραμμές. Συγκεκριμένα αναφέρεται, ότι ασκούσε δικηγορία (τελείως αναπόδεικτο) και λίγο πριν φύγουν οι Γερμανοί, προσπάθησε να καταφύγει στη Μέση Ανατολή, αλλά δεν τα κατάφερε.

Είναι γνωστό,  πως όταν φάνηκε ότι οι Ναζί έχαναν πλέον τον πόλεμο, πάρα πολλοί δωσίλογοι προσπάθησαν να φύγουν για τη Μέση Ανατολή, φοβούμενοι τις συνέπειες και προκειμένου να εξαγνιστούν. Το ίδιο προσπάθησε να κάνει και ο δωσίλογος κατοχικός Νομάρχης και μετέπειτα υφυπουργός του Καραμανλή Γ. Θέμελης, (αυτός που κατηγόρησε ο Μέρτεν), αλλά η Κυβέρνηση του Καΐρου εξέδωσε την υπ’ αριθ. 31/54/1944 διαταγή, να απαγορευθεί η αποβίβασή του στην Αίγυπτο.

Για την απόπειρα του «Εθνάρχη» να αποφασίσει ακριβώς λίγο πριν την Απελευθέρωση να κατευθυνθεί προς τη Μέση Ανατολή, γνωρίζουμε μόνο, ότι πρώτα έφτασε στην Τήνο, όπου οι αντάρτες ( προερχόμενοι από τον ΕΛΑΣ  Άνδρου)  τον φυλάκισαν 45 μέρες. Μετά κατάφερε να φτάσει στο Χαλέπι της Συρίας, όπου πάλι κρατήθηκε 35 μέρες από τους Βρεττανούς, ενώ η εξόριστη κυβέρνηση ήδη είχε επιστρέψει.

Ο λόγος της κράτησής του από τις δυνάμεις της Αντίστασης, δεν αναφέρεται. Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει να εξαχθούν συμπεράσματα….

Πέρασε νόμο για μη δίωξη εγκληματιών πολέμου και πολτοποίησε Αρχεία!

Όπως αναφέρθηκε, εξαιτίας της δύσοσμης υπόθεσης Μέρτεν, με το νομοθετικό διάταγμα 4016/1959, ο  Καραμανλής – μετά από έντονες πιέσεις του καγκελλαρίου Αντενάουερ – πέρασε τον περιβόητο νόμο με τον οποίο η Ελλάδα παραιτήθηκε από την περαιτέρω δίωξη των εγκληματιών πολέμου, μεταθέτοντας την ευθύνη στην Ομοσπονδιακή Γερμανία.

Το  1975 όμως συνέβη κάτι ανήκουστο: Ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Καραμανλή Κ. Στεφανάκης, προέβη σε μιά απίστευτη πράξη, που ούτε η χούντα ετόλμησε να κάνει.  Με υπουργική απόφαση  πολτοποιήθηκε το τεράστιο αρχείο του Εθνικού Γραφείου Εγκλημάτων Πολέμου το οποίο είχε ιδρυθεί το 1945, σε πλήρη περιφρόνηση της εθνικής  μνήμης και της ιστορικής αλήθειας!

Το «έγκλημα» αυτό έμεινε κρυφό τριάντα ολόκληρα χρόνια, έγινε δηλαδή αντιληπτό το  2005, όταν ιστορικοί ερευνητές αναζήτησαν τα αρχεία για την έρευνά τους.

Εξ αριστερών του «Εθνάρχου» το «alter ego»  του, ο Τάκος Μακρής

Τα αναπάντητα ερωτηματικά και οι συμπτώσεις

Ο Καραμανλής στιγματίστηκε πάντως και παρά τα σφοδρά πυρά  από την  αντιπολίτευση στη Βουλή που ζητούσε να χυθεί άπλετο φως, εξηγήσεις δε δόθηκαν και πολλά σημεία παρέμειναν σκοτεινά με πολλές  «περίεργες» συμπτώσεις.

Συγκεκριμένα:

Ιδιαίτερα προκλητική και «δυσεξήγητη» η στάση του Καραμανλή,  που  ενώ δήλωνε αθώος, συνέχισε να έχει στην κυβέρνησή του, ως υφυπουργό Αμύνης το Γ. Θέμελη, δωσίλογο Νομάρχη της Κατοχής.

Ο επίσης κατηγορηθείς υπουργός του επί των Εσωτερικών Τάκος Μακρής,  σύζυγος της γραμματέας του Μέρτεν Δοξούλας  Λεοντίδου, υπήρξε κυριολεκτικά το alter ego του «Εθνάρχη»  και μόνιμος συνεργάτης σε όλες τις κυβερνήσεις του.

Η Δοξούλα Μακρή είχε καταθέσει στη δίκη, ως μάρτυρας υπεράσπισης του Μέρτεν!

Εντελώς «συμπτωματικά» το 1963 στη δίκη των δολοφόνων του Γρηγόρη  Λαμπράκη, ο ένας εκ των κατηγορουμένων, ο γνωστός κατοχικός δωσίλογος Ξενοφών Γιοσμάς, είχε  δικηγόρο υπεράσπισης τον Τάκο Μακρή…

Ο ηρωικός  Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου    Α ν δ ρ έ α ς     Τ ο ύ σ η ς, εξαιτίας της σύλληψης του Μέρτεν,  δεν προήχθη από την Κυβέρνηση Καραμανλή στη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου όπως αναμενόταν, αλλά τοποθετήθηκε στη θέση του ο Κων/νος Κόλλιας,  ο μετέπειτα πρωθυπουργός της χούντας…

 

 Ο Ανδρέας Τούσης στην έδρα του Αρείου Πάγου

Σάλος στον ελληνικό και παγκόσμιο τύπο

Το θέμα έλαβε διαστάσεις  στον παγκόσμιο τύπο. «Η Ελλάδα αμνηστεύει τους σφαγείς της» έγραψαν οι Τάιμς του Λονδίνου και φυσικά πήρε τεράστια έκταση στις ελληνικές εφημερίδες της εποχής.

 

 


Τα θαρραλέα σκίτσα του Μποστ

Για την υπόθεση Μέρτεν, ο Μποστ έκανε μερικά αριστουργηματικά σκίτσα και είχε και το θάρρος να τιτλοφορήσει «Το λέφκομά μου» το άλμπουμ γελοιογραφιών που έβγαλε στο τέλος του 1960 (έχει επανεκδοθεί) βάζοντας στο εξώφυλλο (αναφερόμενος στη φωτογραφία -ντοκουμέντο του Μέρτεν), μια Λάντσια στην οδό Κοραή, με τον τίτλο «Λάντσια μετά Κωστή» – εννοώντας, υποτίθεται, το εστιατόριο Costi και όχι τον Καραμανλή, προκειμένου να αποφύγει δίωξη. Ένα από αυτά τα σκίτσα:

Ο Μέρτεν στην κούνια είναι το «φονάζων πεδί» που φωνάζει «φωτολαφία!». Η μαμά-Καραμανλής προσπαθεί να το νανουρίσει και να το σκεπάσει με «κουβέρτεν» για να το κάνει να σωπάσει, ενώ ο μπαμπάς (ο υφυπουργός Γ. Θέμελης) ζητάει να έρθει το μπιμπερόν, που το φέρνει η νταντά-Κανελλόπουλος, ενώ η γνωστή φιγούρα του Μποστ ο Πειναλέων, σχολιάζει.

Η μια κουβέρτα είναι οι “κηβερνητικέ δηλόσεις”, η άλλη ο “κηβερνιτικός τύπος”. Το μπιμπερόν με το χυμένο γάλα, γράφει “γάλα ελλ. δικαστηρίων”, ενώ το άλλο που φέρνει η νταντά είναι η “ελληνική μήνυσις”. Η πετσέτα της νταντάς γράφει “Διάψεφσης”.

Το κείμενο της μπορντούρας λέει: Το πεδάκι μας ο Μέρτεν κάνει νάνι με κουβέρτεν κλπ!!

Σκίτσο του σπουδαίου Φωκίωνα Δημητριάδη, με θέμα πάλι τα φωτογραφικά ντοκουμέντα του Μέρτεν:

Επίμετρο

Τελευταίως έχει ξεκινήσει ένα ενδιαφέρον ιστορικό και όχι μόνο,  για τη σκοτεινή περίοδο της γερμανικής κατοχής. Άλλωστε, όλο και περισσότερο εδραιώνεται η άποψη, ότι η  πολιτική και η οικονομική άρχουσα τάξη στη χώρα μας προέρχεται κατά βάσιν από την οικονομία της Κατοχής.*

Εκτός από την οικονομική ευρωστία που της προσέφερε η συνεργασία με τον κατακτητή, στηρίχτηκε για αρκετά χρόνια, στο σαθρό ιδεολογικό υπόβαθρο των νικητών του εμφυλίου, στήνοντας  ανεξέλεγκτα τους δικούς της μηχανισμούς εξουσίας.

Η σημερινή αναμφισβήτητη κατάρρευση του μεταπολεμικού μας κράτους έχει τις αιτίες της….

*Εξαιρετικές υπηρεσίες  προσέφερε στην έρευνα για την οικονομία της κατοχής, το πρόσφατα εκδοθέν βιβλίο του Δημοσθένη Κούκουνα,  «Η ελληνική οικονομία κατά την Κατοχή» , εκδόσεις «Ερωδιός»,  όπου φιγουράρει ένας μεγάλος κατάλογος επιχειρήσεων που θέριεψαν τότε και δεσπόζουν μέχρι σήμερα. Το βιβλίο έγινε μεν best seller, αλλά φυσικά αγνοήθηκε επιμελώς από τα ΜΜΕ.

Πηγές:

*http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-43067060.html

*http://www.sansimera.gr/articles/407

*http://stavrochoros.pblogs.gr/2009/09/ypothesh-karamanlh-merten-1959-.html

*https://sarantakos.wordpress.com/2010/02/27/pedi/

*http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:mI9wrvZIWJ0J:www.tanea.gr/vivliodromio/%3Faid%3D4600627+&cd=2&hl=el&ct=clnk&client=ubuntu

*http://underinformation.wordpress.com/2008/06/02/ethnarxis/ 

el.wikipedia.org/…/Συζήτηση:Κωνσταντίνος Καραμανλής

*http://www.livepedia.gr/index.php

*http://www.ebay.com/itm/1959-Press-Photo-Berlin-solicitor-Dr-Max-Merten-and-his-wife-/280978660561

Ντ. Κρίτσα «Ω! Τί ζωή!», εκδόσεις Φερενίκη

taneaonline

Γιάννη Κάτρη:  «Η άνοδος του νεοφασισμού στην Ελλάδα», εκδόσεις Παπαζήση

Το υλικό από την εξαιρετική έρευνα της τηλεοπτικής εκπομπής «Το κουτί της Πανδώρας» του Κώστα Βαξεβάνη, με τίτλο, «Υπόθεση Μέρτεν» εδώ: *http://www.youtube.com/watch?v=EvkChekH-Gk

Ανατύπωση από:  *http://attikanet.blogspot.gr/2012/10/blog-post_29.html

Ένα Σχόλιο to “Υπόθεση Μέρτεν και Κωνσταντίνος Καραμανλής”

 1. […] Υπόθεση Μέρτεν και Κωνσταντίνος Καραμανλής. […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s