Κάδος Ανατύπωσης

Ανάλεκτα του Διαδικτύου

 • «Ανάθεμα σε ξενιτιά εσέ και το καλό σου, μου πήρες το παιδάκι μου και το ‘κανες δικό σου»

 • « OΙΑ ΗΩ Ω ΥΙΕ ΑΕΙ ΕΙ »

 • «Ηττάται αυτός που πολεμάει, όχι αυτός που χαζεύει τον πολεμιστή»

 • Σημαία άγνωστου καπετάνιου την εποχή της Τουρκοκρατίας συμβολίζει την σκλαβωμένη Ελλάδα που αγωνίζεται να ελευθερωθεί!

 • «Μάνα μου Ελλάς»

 • Ειδήσεις στην Αρχαία Ελληνική γλώσσα

 • Κάνε κλικ σε μια ημερομηνία για να δεις τις αναρτήσεις της ημέρας εκείνης

  Νοέμβριος 2012
  Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
  « Οκτ.   Δεκ. »
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  252627282930  
 • Παρακαλώ όχι greeklish

  Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε τα greeklish μην αγχώνεστε τα σχόλιά σας θα τα μετατρέπουμε εμείς σε Ελληνικά

 • Οι άνθρωποι δημιουργήθηκαν για να αγαπηθούν. Τα πράγματα δημιουργήθηκαν για να χρησιμοποιηθούν. Ο λόγος που ο κόσμος είναι μέσα σε ένα χάος, είναι γιατί τα πράγματα έχουν αγαπηθεί και οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιηθεί!

 • Τελευταία γίνεται ένας μεγάλος ντόρος σχετικά με τα "ελληνικά προϊόντα" και τα barcodes που έχουν στις συσκευασίες τους, των οποίων barcode αρχίζουν (υποτίθεται) με 520 ή 521. "Λάθος μεγάλο!!!!" ... Κάνε κλικ στην παραπάνω εικόνα για πλήρη ενημέρωση

«ΔΡΑΧΜΗ Η ΕΥΡΩ;» Άποψη μαθητή Α’ Λυκείου σχετικά με την οικονομία μας…

Posted by Συλλέκτης Αναλέκτων στο 29/11/2012

Η σημερινή ελληνική κοινωνία μαστίζεται από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, ενώ έχει τεθεί το ζήτημα του ελληνικού νομίσματος. Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν που απασχολεί την ελληνική κοινωνία είναι η επιλογή του κατάλληλου νομίσματος (μάλλον όμως μόνο ένα μικρό μέρος το απασχολεί , καθώς η πλειοψηφία είναι υπέρ του ευρώ). Κάθε νόμισμα έχει τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα του , όμως δεν μπορεί να είναι και οι 2 εξίσου σωστές επιλογές.

Ας ξεκινήσουμε με το ευρώ. Όπως όλοι γνωρίζουμε το ευρώ είναι το νόμισμα που χρησιμοποιείται μεταξύ όλων των χωρών της Ε.Ε. και εισήχθη την 1η Ιανουαρίου του 1999. Στην Ελλάδα διενεμήθη την 1η Ιανουαρίου του 2001. 

Το ευρώ εισήχθη για κάποιους λόγους , οι οποίοι είναι και τα πλεονεκτήματα του . Πρώτον , αυξάνονται οι ροές και οι συναλλαγές μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ, δηλαδή αγαθά, υπηρεσίες, εργασία, κτλ, καθώς το ευρώ λειτουργεί ως ένας κοινός συντελεστής που διευκολύνει τις επικοινωνίες και τις συναλλαγές. Με την εισαγωγή του ευρώ στην ΕΕ οι εισαγωγές πολλών χωρών αυξήθηκαν( πχ της Ελλάδας) , διότι αλλάξαμε σε ένα δυνατότερο νόμισμα, οπότε η αγοραστική μας δύναμη μεγάλωσε ( το ότι αυτό συνετέλεσε στην δραματική μείωση της παραγωγής και των εξαγωγών είναι άλλο θέμα). Επίσης, εξαλείφθηκε το κόστος συναλλαγών μεταξύ των χωρών, καθώς με την ύπαρξη διαφορετικών νομισμάτων απαιτούνται χρονοβόρες και τεράστιες διαδικασίες για την εισαγωγή ή εξαγωγή προϊόντων( οι οποίες ήταν και μειωμένες) . Ακόμη, τα κράτη με αδύναμα εθνικά νομίσματα θωρακίζονται από την κερδοσκοπία και εντείνεται ο ανταγωνισμός λόγω της διαφάνειας των τιμών( αν και κάτι τέτοιο δεν εφαρμόζεται και τόσο στην Ελλάδα απ’ ό, τι βλέπουμε). Τέλος, το πολιτικό πλεονέκτημα του ευρώ είναι η το αίσθημα ενότητας μεταξύ των μελών της ΕΕ. Όλη αυτή η αυξημένη κινητικότητα συντελεί στην ενοποίηση των Ευρωπαίων και έδωσε την δυνατότητα στην Ευρώπη να ανταγωνίζεται δυνατότερα νομίσματα, όπως το δολάριο( το οποίο και ξεπέρασε) και δυνατότερες οικονομίες.

Οι λόγοι για τους οποίου δεν πρέπει να παραμείνουμε στο ευρώ είναι απλοί, απλά πρέπει να τους συνειδητοποιήσουμε. Πρώτον, παραμονή στο ευρώ συνεπάγεται της επιβολής μνημονίων και τη λήψη μέτρων που ορίζουν οι Ευρωπαίοι και μόνο. Κάθε παρατυπία πληρώνεται ακριβά. Όμως, οι καταστροφικές συνέπειες των όρων του μνημονίου οδηγούν πολύ απλά σε αδιέξοδο. Τα ο μνημόνιο στηρίζεται στην λιτότητα. Αυτό σημαίνει μείωση συντάξεων, επιβολή φόρων, και άλλα που τα ακούμε κάθε μέρα. Όμως, αυτό οδηγεί στη τρομαχτική μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων. Δηλαδή, δεν θα πηγαίνουν συχνά στα σουπερμάρκετ και στα μαγαζιά να ψωνίσουν. Λόγω έλλειψης χρημάτων, θα περιοριστούν στα απολύτων απαραίτητα (φαγητό και ρουχισμός). Πολλές υπηρεσίες και μαγαζιά θα κλείνουν, με αποτέλεσμα να αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των ανέργων, κτλ . Αυτό θα οδηγήσει στην επιβολή νέων μέτρων λιτότητας και ο κύκλος της καταστροφής θα ξαναξεκινήσει. Είναι απλά ένας φαύλος κύκλος ο οποίος θα προκαλέσει τον ολοκληρωτικό εκμηδενισμό της ήδη ανίσχυρης ελληνικής οικονομίας. Δεν χρειάζεται να αναφερθώ στην λυπηρή κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών, την αύξηση των αυτοκτονιών λόγω χρεών και τους συμπολίτες μας που ψάχνουν στα σκουπίδια (γιατί υπάρχουν και πολλοί μάλιστα), καθώς ούτε στο υπέρογκο και όχι μόνο ελληνικό χρέος το οποίο συσσωρεύεται αδιάκοπα και εμείς έχουμε την ελπίδα ότι με τη λιτότητα θα ξεπληρωθεί μακροπρόθεσμα. Δεύτερον, παραμονή στο ευρώ σημαίνει εξάρτηση από το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ είναι ένας διεθνής οργανισμός που ιδρύθηκε το 1945 στην Ουάσιγκτον και έχει ως στόχο την ενίσχυση χωρών που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Μακάρι να ήταν έτσι. Σχεδόν πουθενά δεν έχουμε δει τα θετικά αποτελέσματα της πολιτικής του ΔΝΤ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα: Η Βολιβία, κατέληξε να πουλάει τα νερά των ποταμών της, η Τουρκία το έδιωξε από τη χώρα( θα μιλήσω και αργότερα για αυτό), όπως και η Αργεντινή. Από πολλούς κατηγορείται μάλιστα ότι δεν γνωστοποιεί τους πραγματικούς στόχους της, λόγω έλλειψης διαφάνειας. Συνολικά λοιπόν, η παραμονή στο ευρώ μόνο περαιτέρω εξάρτηση και κακό μπορεί να φέρει στη χώρα. Πραγματικά, δεν έχει κουραστεί ο ελληνικός λαός να ακούει για «το τελευταίο πακέτο μέτρων»(!);

Σημαντικά πλεονεκτήματα παρουσιάζει το ευρώ. Ας δούμε όμως τώρα και την άλλη όψη του νομίσματος, τη δραχμή . Κατά τη γνώμη μου, ο ελληνικός λαός έχει παρεξηγήσει την δραχμή. Την ταυτίζει με κοινωνικοοικονομική υποεξέλιξη την επιστροφή στο 1960, και άλλα πολλά τα οποία μόνο φήμες είναι.

Κατ’ αρχάς, εκτοξεύεται η τιμή των εισαγόμενων προϊόντων, γιατί η δραχμή είναι χαμηλότερης αξίας νόμισμα, όμως αυτό παρά το ότι αυτό φαίνεται αρνητικό , είναι θετικό. Με την κρατική υποστήριξη, θα κινητοποιηθεί η ελληνική παραγωγή, η οποία έχει ξεπέσει στο μηδέν με την κυριαρχία των «ξένων, καλύτερων, και φθηνότερων προϊόντων». Το αντεπιχείρημα των περισσοτέρων εδώ είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την εγκαθίδρυση νέων ελληνικών βιομηχανιών. Ακριβώς όμως επειδή είμαστε στη δραχμή έχουμε το δικαίωμα να τυπώσουμε ελεγχόμενα «παραπάνω» νόμισμα και να έτσι να ανοίξουμε τις ελληνικές βιομηχανίες που θα χρησιμοποιούν ελληνικούς πόρους , θα εργάζονται χιλιάδες Έλληνες μειώνοντας την ανεργία κατά αυτόν τον τρόπο και θα ελέγχονται από ‘Έλληνες επιχειρηματίες. Με κατάλληλους πολιτικούς αρχηγούς που θα μπορέσουν να καθοδηγήσουν αυτές τις επενδύσεις τα θετικά αποτελέσματα δεν θα αργήσουν να φανούν καθόλου . Γενικεύοντας αυτό το επιχείρημα, μπορούμε να πούμε πως η ελληνική νομισματική οικονομία είναι στα χέρια της Ελλάδας(!) και όχι στον έλεγχο της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας. Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε «Η Ελλάδα με τη δραχμή θα μπορούσε να ξεπεράσει την κρίση προχωρώντας σε υποτίμηση».

Εδώ θα ήθελα να κάνω μια παρένθεση τονίζοντας τη σημασία της κατοχής εθνικού νομίσματος. Εθνικό νόμισμα σημαίνει πως η οικονομία ελέγχεται από την ίδια τη χώρα και όχι από την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα. Θα παραθέσω το πείραμα του Wogl που δείχνει ακριβώς αυτό:

«”Το Wörgl (Βέργκλ) ήταν μια μικρή πόλη 4.500 κατοίκων στην Αυστρία όπου διεξήχθη ένα καινοτόμο οικονομικό πείραμα το 1932. Ήδη η Ευρώπη είχε χτυπηθεί από το κραχ του 1929, και το 1931 που εκλέχτηκε Δήμαρχος ο Michael Untergüggenberger (Μίκαελ Ούντεργκέγκενμπέργκερ) ήδη είχε έλθει η ύφεση με 30% ανεργία, και 10% άπορους. Ο νέος Δήμαρχος προερχόταν από φτωχή αγροτική οικογένεια, ο ίδιος κατόρθωσε να μορφωθεί μόνος του και να γίνει μηχανικός στους σιδηροδρόμους. Ο νέος δήμαρχος είχε έναν μακρύ κατάλογο έργων που ήθελε να εκτελέσει. Έργα απολύτως απαραίτητα όπως η ύδρευση της πόλης, η ασφαλτόστρωση των δρόμων, ο οδικός φωτισμός και η φύτευση δέντρων κατά μήκος των οδών. Αλλά τα δημοτικά ταμεία ήταν σχεδόν άδεια, και οι δημότες ήταν ήδη σε δεινή οικονομική κατάσταση, αντιμετωπίζοντας αρκετοί από αυτούς πρόβλημα επιβίωσης. Ο Δήμαρχος καταλάβαινε ότι μία αύξηση της φορολογίας τους, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα δημοτικά έργα, θα οδηγούσε σε περαιτέρω φτώχεια και ύφεση. Ο Δήμαρχος βάζοντας σε εφαρμογή την παραπάνω θεωρία, ξεκίνησε το πρόγραμμα των Δημοτικών του έργων, δίνοντας δουλειά σε πολλούς εργαζόμενους και εργολάβους, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η πληρωμή τους θα γινόταν με σελίνια (το νόμισμα τής Αυστρίας) όχι τυπωμένα από την Εθνική Τράπεζα της, αλλά από τον Δήμο τού Wörgl. Όντως εκτυπώθηκαν και τέθηκαν σε κυκλοφορία 32.000 σελίνια ως “Γραμμάτια Πιστοποίησης Εργασίας”, κάτι σαν ένα δωρεάν χρήμα, διότι δεν είχαν αντίκρισμα σε χρυσό, απλά αναγνώριζαν την παροχή έργου προς την Κοινότητα. Κόπηκαν χαρτονομίσματα ονομαστικής αξίας στα 1, 5 και 10 σελίνια.

Τα χρήματα του Wörgl

Στις 31 Ιουλίου 1932 δόθηκαν τα πρώτα 1.800 Σελίνια για να πληρωθούν οι μισθοί των εργαζομένων, και η αξία των υλικών που αναλώθηκαν τον πρώτο μήνα στα δημοτικά έργα. Οι άνθρωποι που πήραν αυτά τα νέα σελίνια, μπορούσαν να πληρώσουν τους δημοτικούς τους φόρους, αλλά και να αγοράσουν ψωμί. Ο αρτοποιός παίρνοντας αυτά τα σελίνια μπορούσε να αγοράζει αλεύρι από τον μυλωνά. Ο μυλωνάς αγόραζε σιτάρι από τον γεωργό. Ο γεωργός αγόραζε εργαλεία από τον σιδερά. Ο σιδεράς αγόραζε παπούτσια από τον τσαγκάρη. Ο τσαγκάρης πλήρωνε τον δάσκαλο που έκανε μάθημα στα παιδιά του. Ο δάσκαλος αγόραζε ψωμί στον αρτοποιό. Και ο κύκλος κυκλοφορίας τού χρήματος επαναλαμβανότανε συνεχώς και καθημερινά, σε τέτοιο σημείο ώστε ήδη την τρίτη μέρα, ο κύκλος εργασιών ολόκληρης της πόλης να είναι παραπάνω από 10πλάσιος από τα 1.800 σελίνια που δόθηκαν στη κυκλοφορία σε σημείο το να υποπτεύονται κάποιοι ότι κάποια σελίνια είχαν πλαστογραφηθεί. Ο Δήμαρχος όμως είχε εφαρμόσει μία πρόσθετη μέθοδο για να κάνει το χρήμα να αλλάζει συνεχώς χέρια με μεγάλη ταχύτητα:

Τα χρήματα τού Wörgl έχαναν το 1% της ονομαστικής τους αξίας κάθε μήνα. Για να αποφευχθεί αυτή η υποτίμηση ο ιδιοκτήτης του γραμματίου το δαπανούσε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Σε περίοδο 13 μηνών, ο Δήμαρχος εκτέλεσε όλα τα έργα που είχε σχεδιάσει: Ύδρευση, δρόμοι, φωτισμός. Επίσης κατασκευάστηκαν νέα δημόσια κτίρια, ένας ταμιευτήρας νερού, μία πίστα για σκι, και μια γέφυρα. Επίσης έγιναν αναδασώσεις, γιατί αντιλαμβάνονταν οι άνθρωποι του τότε, που ζούσαν πιο κοντά στη Φύση, το μελλοντικό κέρδος από την ύπαρξη των Δασών.

Σε έξι γειτονικά χωριά επεκτάθηκε το σύστημα με επιτυχία. Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Eduard Dalladier, έκανε μια ειδική επίσκεψη για να δει το “θαύμα του Wörgl”. Τον Ιανουάριο του 1933, το νέο οικονομικό σύστημα επεκτείνεται στη γειτονική πόλη της Kirchbühl, και τον Ιούνιο τού 1933, ο Δήμαρχος τού Wörgl συναντήθηκε με εκπροσώπους από 170 διαφορετικές πόλεις της Αυστρίας που ενδιαφέρονταν για την γενικευμένη εφαρμογή τού συστήματος και στις πόλεις τους.
Το τέλος

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστρίας πανικοβλήθηκε, στο ενδεχόμενο το πείραμα τού Wörgl να επεκταθεί σε όλη την Αυστρία και αποφάσισε να διεκδικήσει τα μονοπωλιακά δικαιώματα της, απαγορεύοντας δωρεάν νομίσματα»
Η Τουρκία εφάρμοσε περίπου το ίδιο πρόγραμμα. Όταν είχε περιέλθει σε οικονομική κρίση τύπωσε επιπλέον νόμισμα , και έτσι δημιούργησε προοπτικές ανάπτυξης, με την κατασκευή υποδομών, κτλ. Αν η Ελλάδα ήταν στη δραχμή, θα μπορούσε να κάνει το ίδιο. Όμως εφόσον έχουμε το ευρώ, δεν ελέγχουμε την τύπωση του νομίσματος, αλλά η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα το κάνει, η οποία το απαγορεύει προκειμένου να αποφευχθεί η υποτίμηση του ευρώ.

Επιπροσθέτως, ο τουρισμός θα ενισχυθεί εξαιρετικά με την επιστροφή στη δραχμή. Αρκεί να θυμηθούμε τις χρυσές εποχές του τουρισμού στην Ελλάδα πριν το ευρώ. Για τους ξένους , οι χαμηλότατες τιμές σε συνδυασμό με το «πολυπόθητο» ελληνικό κλίμα διαμορφώνουν αναμφισβήτητα τον καλύτερο προορισμό τουριστικών διακοπών. Επιπλέον, το εθνικό νόμισμα συμβάλλει στην ενοποίηση των Ελλήνων και την ανάπτυξη εθνικοπατριωτικών αισθημάτων που σε μια περίοδο κρίσης μόνο θετική μπορεί να αποβεί η ενότητα των Ελλήνων.
Συν τοις άλλοις, θα ήθελα να αναφερθώ στην κατάσταση της Ελλάδος πριν το ευρώ. Τα εξωτερικά ελλείμματα της χώρας ποτέ δεν έφτασαν στα ύψη που βρέθηκαν επί ευρώ. Παρά τον πληθωρισμό και τις διαρκείς υποτιμήσεις οι εξωτερικοί όροι εμπορίου της χώρας ήταν πολύ καλύτεροι απ’ ότι την δεκαετία του ευρώ. Το ίδιο και η εσωτερική αγοραστική δύναμη της οικονομίας.
Χάρις στη δραχμή το χρέος ήταν απολύτως διαχειρίσιμο και παρά την εκτίναξή του επί Μητσοτάκη και Σημίτη δεν μας οδήγησε σε χρεοκοπία. Κι ούτε θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε στη σημερινή χρεοκοπία, όσο διατηρούσαμε τη δραχμή.
Να θυμίσουμε μόνο ότι από την υποτίμηση της δραχμής έναντι του δολαρίου επί Μαρκεζίνη (1954), το εθνικό νόμισμα έχασε 10 φορές την αξία του έως ότου μπήκαμε στο ευρώ. Όμως ούτε καταστράφηκε η οικονομία ούτε χρεοκόπησε ούτε χάθηκαν οι καταθέσεις ούτε εξαφανίστηκε το νόμισμα, ούτε κατέρρευσαν οι εξωτερικές οικονομικές δοσοληψίες. Όλοι αυτοί οι φόβοι είναι δίκες μας επινοημένες απειλές που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική οικονομία
Επιπλέον ποτέ χρεοκόπησε η Ελλάδα λόγω εθνικού νομίσματος. Το 1893 η Ελλάδα χρεοκόπησε λόγω υπερδανεισμού σε χρυσό φράγκο, λόγω της ένταξης στην Λατινική Ένωση, η οποία διαφημίστηκε και τότε ως ιδανική για φτηνά δάνεια προς το δημόσιο. Το 1932 η Ελλάδα χρεοκόπησε λόγω χρυσής δραχμής και υπερδανεισμού σε χρυσές λίρες, μιας και τότε ανήκε στην νομισματική ένωση της χρυσής λίρας στερλίνας.
Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στους παγκοσμίους γνωστούς και καταξιωμένους οικονομικούς αναλυτές Νουριέλ Ρουμπίνι και νομπελίστα Πολ Κρούγκμαν οι οποίοι υποστήριξαν: «αυτό που κάποτε ήταν αυτονόητο στα δημόσια οικονομικά: σε περίπτωση κρίσης υπερχρέωσης, διαγράφεις το μεγαλύτερο μέρος έστω του δημόσιου χρέους και επιβάλεις εθνικό νόμισμα.»
Απαντώντας στο κλασσικό ερώτημα για το πετρέλαιο, τι θα γίνει με την επιστροφή στη δραχμή, λέω το εξής : Το γεωλογικό ινστιτούτο των ΗΠΑ( με επίσημη έρευνα και έκθεση το Μάρτιο 2010) υποστηρίζει πως στα ανοιχτά της Κρήτης, υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου που μπορούν να ξοφλήσουν το χρέος μας σε 2 χρόνια. Ισχυρές υποψίες υπάρχουν και για πολλές άλλες περιοχές Ιονίου και Αιγαίου για κοιτάσματα πετρελαίου. Ακόμα και αν όλα αυτά είναι μύθοι, μπορούμε να κάνουμε το εξής: Είτε να επαναδιαπραγματευθούμε με το Ιράν τις εισαγωγές( όπως κάναμε πάντα) που εξάγει πετρέλαιο σε πολύ χαμηλές τιμές ή να ξανανοίξουμε τν αγωγό φυσικό αερίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης σε συνδυασμό με την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που αφθονούν στην Ελλάδα!

Κλείνοντας, αυτό που πρέπει να αναλογιστούμε τα υπέρ και τα κατά κάθε νομίσματος. Καθένα έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του , όμως πρέπει να σκεφτούμε ποιο έχει τα περισσότερα και ποιο είναι το πιο ωφέλιμο και ποιο πιο βλαβερό μακροπρόθεσμα.

ΑΝΤΩΝΑΤΟΣ ΣΠΥΡΟΣ , A’ Λυκείου

Ανατύπωση από:  http://gnwrizw.org/2012/11/27/%CE%AC%CF%80%CE%BF%CF%88%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CF%84%CE%AE-%CE%B1-%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s