Κάδος Ανατύπωσης

Ανάλεκτα του Διαδικτύου

 • «Ανάθεμα σε ξενιτιά εσέ και το καλό σου, μου πήρες το παιδάκι μου και το ‘κανες δικό σου»

 • « OΙΑ ΗΩ Ω ΥΙΕ ΑΕΙ ΕΙ »

 • «Ηττάται αυτός που πολεμάει, όχι αυτός που χαζεύει τον πολεμιστή»

 • Σημαία άγνωστου καπετάνιου την εποχή της Τουρκοκρατίας συμβολίζει την σκλαβωμένη Ελλάδα που αγωνίζεται να ελευθερωθεί!

 • «Μάνα μου Ελλάς»

 • Ειδήσεις στην Αρχαία Ελληνική γλώσσα

 • Κάνε κλικ σε μια ημερομηνία για να δεις τις αναρτήσεις της ημέρας εκείνης

  Μαρτίου 2012
  Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031
 • Παρακαλώ όχι greeklish

  Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε τα greeklish μην αγχώνεστε τα σχόλιά σας θα τα μετατρέπουμε εμείς σε Ελληνικά

 • Οι άνθρωποι δημιουργήθηκαν για να αγαπηθούν. Τα πράγματα δημιουργήθηκαν για να χρησιμοποιηθούν. Ο λόγος που ο κόσμος είναι μέσα σε ένα χάος, είναι γιατί τα πράγματα έχουν αγαπηθεί και οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιηθεί!

 • Τελευταία γίνεται ένας μεγάλος ντόρος σχετικά με τα "ελληνικά προϊόντα" και τα barcodes που έχουν στις συσκευασίες τους, των οποίων barcode αρχίζουν (υποτίθεται) με 520 ή 521. "Λάθος μεγάλο!!!!" ... Κάνε κλικ στην παραπάνω εικόνα για πλήρη ενημέρωση

Barcodes-Ελληνικά Προϊόντα, μύθοι και αλήθειες.

Posted by Συλλέκτης Αναλέκτων στο 04/03/2012

Τελευταία γίνεται ένας μεγάλος ντόρος σχετικά  με τα  «ελληνικά προϊόντα» και τα barcodes που έχουν στις συσκευασίες τους , των οποίων barcode αρχίζουν (υποτίθεται) με 520 ή 521.
Λάθος μεγάλο !!!
Ακόμη και μεγάλες εφημερίδες με σχετικά άρθρα, μας προτρέπουν να στηρίξουμε τα «ελληνικά προϊόντα». Δεν λέω πως είναι λάθος αυτό. Ίσα ίσα, να τα στηρίξουμε και με το παραπάνω!

Αλλά αλήθεια πόσο σίγουροι είμαστε ότι προϊόντα που φέρουν τον εν λόγο γραμμωτό κώδικα (barcode) είναι 100% ελληνικά, ή πόσο σίγουροι είμαστε ότι με την αγορά των προϊόντων αυτών, τα χρήματα αυτά πηγαίνουν στον Έλληνα παραγωγό και την χώρα μας (κατά προέκταση);

Λοιπόν τελικά ο αριθμός 520 (ή κι ο 521 ακόμη), δηλώνει την χώρα προέλευσης του προϊόντος, ναι ή όχι ;

H απάντηση είναι φυσικά και ΟΧΙ !!! Οπότε τί δηλώνει το 520 και το 521;

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό τα πρώτα 2 ή 3 ψηφία του γραμμωτού κώδικα (Πρόθεμα Χώρας κατά GS1) προσδιορίζουν τον εθνικό φορέα της χώρας από τον οποίο, μεταξύ άλλων, εκδόθηκε η άδεια προκειμένου ένα προϊόν να φέρει στη συσκευασία του γραμμωτό κώδικα.
Στην ουσία κάθε προϊόν που φέρει την εν λόγο κωδικοποίηση δεν σημαίνει ότι παράγεται ή κυκλοφορεί στην χώρα που αντιστοιχεί το πρόθεμα. Στην περίπτωση της Ελλάδας είναι το 520(;) και 521.

Για του λόγου το αληθές, αρκεί κανείς να επισκεφτεί την ιστοσελίδα εδώ και να διαβάσει εκεί που λέει : << Οι κωδικοί GS1 φανερώνουν και τη χώρα προέλευσης του προϊόντος; >>.
(θα το βρείτε κάπου στην μέση της σελίδας)

Ακόμη, αν μεταβούμε στην σχετική σελίδα που αναφέρονται οι κωδικοί GS1, με τα προθέματα των χωρών κάπου στην μέση θα δούμε και την Ελλάδα.

Οπότε όπως καταλαβαίνετε το γεγονός ότι αγοράζουμε «ελληνικά προϊόντα» (βάση κωδικοποιήσεως GS1) ,δεν σημαίνει  ότι είναι ελληνικά , με ότι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία.

Αξίζει να σας μεταφέρω μερικά παραδείγματα από το σχόλιο του Διογένη, που διάβασα σε κάποιο blog.

Μεταξύ άλλων γράφει:

<< Τα ανθρακούχα αναψυκτικά της Coca-Cola 3Ε που παρασκευάζονται και συσκευάζονται στην Ελλάδα με άδεια της Coca-Cola έχουν Πρόθεμα Χώρας που παραπέμπει στο Ηνωμένο Βασίλειο και στον κοινό φορέα Βελγίου-Λουξεμβούργου (500 και 544). Οι χυμοί Amita, το νερό ΑΥΡΑ, που επίσης παράγονται στην Ελλάδα από την Coca-Cola 3Ε, έχουν Πρόθεμα Χώρας 520. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή η Amita και το ΑΥΡΑ είναι καθαρά ελληνικά προϊόντα, με την έννοια ότι η εταιρεία δεν πληρώνει δικαιώματα σε τρίτους. Η σόδα TUBORG που παράγεται στην Ελλάδα από την Coca-Cola 3Ε με άδεια της TUBORG Δανίας έχει Πρόθεμα Χώρας 520.

Στα ράφια των Carrefour φιγουράρει –προτεινόμενο ως το πιο φθηνό στην ελληνική αγορά– γάλα εβαπορέ, στη συσκευασία του οποίου αναγράφεται: «ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ: Hochwald…». Ε, λοιπόν, τα πρώτα ψηφία στον γραμμωτό κώδικα αυτού του προϊόντος είναι τα «520».

Είναι, δηλαδή, ολοφάνερο ότι προϊόντα που δεν έχουν ούτε «πάνω» τους ούτε «γύρω» τους τίποτα ελληνικό, κυκλοφορούν με «κωδικό 520». Από την άλλη, προϊόντα αμιγώς ελληνικών επιχειρήσεων, ενδεχομένως, έχουν γραμμωτό κώδικα με Πρόθεμα Χώρας διάφορο του 520.

ΟΥΤΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ, ΠΟΥ ΜΑΣ «ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ» ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ, ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΛΑ ΟΥΣΙΩΔΗ. Πρόκειται για άλλη μια κουτοπονηριά. Κατά κανόνα, το μόνο ελληνικό που «εσωκλείουν» αυτά τα προϊόντα είναι η εκμετάλλευση του Έλληνα παραγωγού και των εργαζόμενων στην επιχείρησή του και η εκμετάλλευση των αγαθών της ελληνικής γης προς όφελος των πολυεθνικών. >>

Όπως και από ένα άλλο σχόλιο του Θοδωρή στον Κάδο ανατύπωσης σε άλλο σχετικό άρθρο

<<Πρόσφατα αποφάσισα να αγοράζω όσο το δυνατόν περισσότερο ελληνικά προϊόντα προκειμένου να ενισχύσω την ταλαίπωρη ελληνική οικονομία και ως γνωστόν πλέον κοιτούσα τα barcode κι αν άρχιζε από 520 το θεωρούσα ελληνικό…χμ άρχισα όμως να διαπιστώνω κάποιες ανακολουθίες στις αγορές μου…τι εννοώ, θα φέρω δύο απλά παραδείγματα και ύστερα θα εκθέσω τα συμπεράσματα της μετέπειτα έρευνας μου. Ζάχαρη της ΕΒΖ έχει κωδικό 520…είναι όμως ελληνική; όχι και τα 5 εργοστάσια ζάχαρης έχουν κλείσει…η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης εισάγει ζάχαρη και την μεταπουλά στην ελληνική αγορά. Αντίθετα κασέρι Νούφαρο, παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα για λογαριασμό της Lidl, έχει όμως τον κωδικό 200. Οι κωδικοί δυστυχώς όπως ανακάλυψα δεν δείχνουν την προέλευση του προϊόντος, αλλά την έδρα της εταιρίας. Τι μπορούμε να κάνουμε; απάντηση δεν έχω εκτός από το να είμαστε διπλά προσεκτικοί στις αγορές μας…>>

Άρα, τελικά μάλλον θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στις αγορές μας και να ελέγχουμε περισσότερο για το που θα καταλήξουν τα χρήματα μας από την αγορά ενός προϊόντος.
ΜΗΝ αρκείστε στις ενδείξεις των barcodes 520 και 521, γιατί πολύ απλά μπορεί προϊόντα καθαρά ελληνικά να φέρουν πρόθεμα άλλης χώρας στον εν λόγο γραμμωτό κώδικά τους.

Άλλο σχετικό άρθρο με υλικό για τους κωδικούς (barcodes)  >>>

Κατεβάστε ένα αρχείο pdf με κάποιες οδηγίες για τα ελληνικά προϊόντα, βέβαια αναφέρει κάποιες εταιρίες ξένων συμφερόντων με εργοστάσια στην Ελλάδα (άρα προσφέρουν εργασία σε Έλληνες). Όπως πχ την μπύρα Μύθος που είναι του ομίλου Carlsberg

πηγές: aboutmylamia – gs1greece – Κάδος Ανατύπωσης

4 Σχόλια to “Barcodes-Ελληνικά Προϊόντα, μύθοι και αλήθειες.”

 1. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ said

  ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ . ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΛΑΤΥ ΗΜΑΘΙΑΣ , ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

  • Στο ράφι πάντως βρίσκω σε αφθονία ζάχαρη που γράφει: «παράγεται στην Σερβία και συσκευάζεται από την Ελληνική βιομηχανία ζάχαρης»
   Η Ελληνική παραγωγή είναι ελαχιστότατη και σπανίως συναντάς ελάχιστα πακέτα δίπλα στα πολλά (ή και μπερδεμένα ανάμεσα) που να γράφουν «παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα».

 2. […] Όσο για μερικούς που έχουν κολλήσει με τα barcode ας διαβάσουν την παλιά ανάρτηση του ΚΑΔΟΥ ΑΝΑΤΥΠΩΣΗΣ: “Barcodes-Ελληνικά Προϊόντα, μύθοι και αλήθειες.” […]

 3. […] Μάθε για: Barcodes-Ελληνικά Προϊόντα, μύθοι και αλήθειες. […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s